Wait, what? Dit is de beste leeftijd om zwanger te worden

Dit is waarschijnlijk jonger dan je had verwacht.

Beste leeftijd zwanger worden

Vroeger was het heel normaal om jong aan kinderen te beginnen, tegenwoordig is dat wel anders. Maar wat is lichamelijk gezien nou eigenlijk de beste leeftijd om zwanger te worden?

Beste leeftijd

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse vrouwen in 1991 gemiddeld 26 jaar waren toen ze hun eerste kind kregen. In 2019 was dat 29,8 jaar. Een gezin stichter begint steeds later dus. Biologisch gezien is dat niet per se de beste leeftijd.

Als vrouwen 24 jaar oud zijn, zijn ze volgens gynaecoloog Mary Jane Minkin het vruchtbaarst. Ook is het risico op een miskraam dan kleiner. Tot je 35e neemt je vruchtbaarheid ieder jaar iets af en na je 35e zitten er biologische nadelen verbonden aan zwanger worden. Dan wordt het risico op een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en andere complicaties een stuk groter.

Steeds ouder

Toch ligt tegenwoordig volgens onderzoekers het geboortecijfer bij vrouwen ouder dan veertig jaar hoger dan vrouwen onder de twintig jaar. De omgekeerde wereld vergeleken met een aantal tientallen jaren geleden dus. Uit cijfers van het Office for National Statistics is namelijk gebleken dat het aantal geboortes in de oudere leeftijdscategorie met 3,5 procent is gestegen in 2015. Dit houdt in dat het geboortecijfer van veertigers sinds 1981 is verdrievoudigd. Het aantal geboortes bij vrouwen onder de twintig daalde daarentegen het meeste.

Persoonlijke ontwikkeling

Maar hoe kan het eigenlijk dat deze verschuiving heeft plaatsgevonden? Het rapport stelt dat vrouwen in ontwikkelde landen hun zwangerschappen steeds vaker uitstellen omdat ze zich eerst willen richten op bijvoorbeeld hun carrière of hun persoonlijke leven (denk aan reizen). Veel vrouwen kiezen ervoor om zichzelf eerst helemaal te ontwikkelen alvorens ze aan kinderen beginnen. Dit betekent dat er steeds hogere geboortecijfers onder oudere vrouwen ontstaan. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen ligt tegenwoordig dan ook boven de dertig jaar.

Bron: Tips en Weetjes, Libelle, HLN | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Tips en Weetjes, Libelle, HLN
  • iStock