Dé tip tegen stress: een ‘awe’-wandeling maken

Het is de manier van wandelen waarmee je pas écht kunt ontspannen.

Dankzij de coronaperiode is wandelen tegenwoordig populairder dan ooit. Het is niet alleen een goede vorm van beweging, maar het kan ook ideaal zijn als je je hoofd even wilt leegmaken. Merk je dat dat minder goed lukt dan je zou willen? Misschien is het concept van de ‘awe’-wandeling dan wel wat voor jou.

Awe-wandelen

Hoe fijn een lange wandeling ook is, in de realiteit gaat het altijd net even anders dan gepland. Even snel een blokje om voor je volgende vergadering of in je lunchpauze een kort rondje doen klinkt misschien ontspannen, maar uiteindelijk doet het weinig met je hersenen en voel je je na een wandeling nog steeds opgejaagd en gestrest. Herkenbaar? In dat geval is de Awe-wandeling iets voor jou. In de ‘Awe Study’ ontdekten wetenschappers van Northbay Hospital en UC Berkely dat het beoefenen van zo’n wandeling je een gevoel van tijdloosheid kan geven. Dit kan uiteindelijk stress, eenzaamheid, pijn en depressieve gevoelens verminderen.

Mindful

Wat is Awe? Awe staat voor Attention (aandacht), Wait (wachten) en Exhale and expand (adem uit en zet uit). Tijdens je wandeling richt je je volledig op iets wat je waardeert, bewondert of geweldig vindt. Vervolgens pauzeer je je wandeling en versterk je de sensaties die je voelt. Door bewust bezig te zijn met je omgeving tijdens de wandeling, zit je minder in je hoofd en krijg je de kans om mindful te zijn over alles om je heen. Hierdoor lijkt het of je meer tijd hebt en kun je daadwerkelijk ontspannen. Het werkt niet alleen bij lange wandelingen, maar ook bij een blokje om van een kwartiertje.

In de natuur

Hoewel een wandeling door een mooi straatje een goede oefening is voor een Awe-wandeling, wordt aangeraden om dit uiteindelijk in een natuurlijke omgeving te doen. “Er wordt gesuggereerd dat de fysieke kenmerken van veel natuurlijke omgevingen fascinerend zijn en zo de zintuigen boeien”, legt onderzoeker dr. Wood uit. Wandelen met de Awe-methode kan je daarnaast afleiden van stressfactoren in het leven, piekeren en negatieve gevoelens verminderen en positieve gevoelens verbeteren. De moeite waard, dus!

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws