Smeren maar: dit is de beste zonnebrand voor je gezicht

De Consumentenbond heeft het weer allemaal op een rijtje gezet.

zonnebrand

Wanneer je naar de drogist gaat om zonnebrandcrème voor je gezicht te halen, is de kans groot dat je een beetje overweldigd raakt. Er zijn zoveel verschillende soorten en merken, maar hoe weet je nou welke zonnebrand het beste werkt? Nou, dat heeft de Consumentenbond gelukkig voor ons uitgezocht.

Zonnebrandcrème smeren

We weten allemaal hoe belangrijk het is om regelmatig zonnebrandcrème op te smeren. Niemand zit natuurlijk te wachten op een verbrande neus en een rood voorhoofd, en daarom kan het raadzaam zijn om te investeren in een goede zonnebrand, speciaal voor je gezicht. Maar dan wil je natuurlijk wel de juiste crème kiezen.

Om te helpen bij die keuze, deed de Consumentenbond een uitgebreid onderzoek naar verschillende gezichtszonnebrandcrèmes. En wat bleek? Een derde van de geteste zonnebrandmiddelen voor het gezicht biedt niet de beloofde beschermingsfactor.

Onvoldoende bescherming

In de test van de Consumentenbond werden verschillende factoren meegenomen: bescherming (65%), gebruiksgemak (20%), duurzaamheid (10%), en informatie op de verpakking (5%). In totaal testte de bond 13 zonnebrandcrèmes speciaal voor het gezicht, en vijf daarvan scoorden onvoldoende qua bescherming.

Zo zou de Rituals Invisible sunprotection face cream een SPF van 50+ moeten hebben, terwijl dit volgens het onderzoek maximaal 45 is. En ook Biotherm Waterlover face sunscreen, Nivea Sun UV gezicht sensitive en Lancaster Sun Sensitive Oil Free Milky Face Fluid bieden niet de SPF 50 die op de verpakking staat, maar respectievelijk SPF 39, 33 en 31. Bij de Isdin Fusion Water MAGIC is de UVA-bescherming, die minimaal een derde van de SPF-factor moet zijn, te laag.

Beste uit de test

Welke gezichtszonnebrand wél goed uit de test kwam? Dat zijn de Avene Crème sans parfum fini invisible SPF50+ en de Riemann P20 Sensitive Face SPF50+. Beide gezichtszonnebrandcrèmes werden beoordeeld met een 7.1, omdat ze hun beloftes nakomen en de huid goed beschermen.

Gezichtszonnebrandmiddel is meestal wel een stukje duurder dan zonnebrandmiddel voor het lichaam. A-merk zonnebrand voor het lichaam kost gemiddeld tussen de €15 en €20 per 100 milliliter. Dezelfde hoeveelheid van een A-merk gezichtszonnebrand kost tussen de €34 en €70. Bovendien zijn de producten voor het gezicht een stuk minder duurzaam dan zonnebrand voor het lichaam. Dit komt door een mix van uv-filters die impact hebben op het leven in de zee. Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond raadt daarom aan: ‘Voor het milieu en je portemonnee kun je dus beter je minder milieubelastende zonnebrandcrème voor het lichaam ook op je gezicht smeren.’

Beauty en Fashion
  • Consumentenbond, Margriet
  • Adobe Stock