Dit is de beste voeding voor gezond haar

Je dieet kan een behoorlijke invloed hebben op de gezondheid van je haar.

haar

We dromen allemaal van een volumineuze, gezonde bos haar, nietwaar? Met de juiste verzorging kom je een heel eind, maar onderschat ook zeker niet wat gezonde voeding kan doen voor je lokken!

Belangrijke invloeden

Hoe gezond ons haar is, hangt af van factoren zoals leeftijd, genen, medicatie, blootstelling aan externe omstandigheden, algehele gezondheid én – je raadt het al – onze voeding. Hoewel je op sommige van deze factoren weinig tot geen invloed hebt, zijn er aanpassingen die je kunt doen in je dieet om je haar zo gezond mogelijk te houden.

Voeding

Vitamines en mineralen helpen bij een goede cyclus van de haarfollikel en celvernieuwing. Wanneer je een tekort hebt aan bijvoorbeeld biotine, vitamine B12, vitamine D of ijzer, kan dit leiden tot haaruitval. Hoewel er meer onderzoek nodig is om het verband tussen haaruitval en deze micronutriënten volledig te begrijpen, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je genoeg van de volgende voedingsmiddelen binnenkrijgt, omdat deze rijk zijn aan voedingsstoffen die haargroei ondersteunen.

Eieren

Eiwitten en biotine zijn belangrijke bouwstoffen voor een gezonde haargroei. En laat ons geliefde omeletje daar nu net vol mee zitten!

Biotine is essentieel voor de productie van keratine, een soort proteïne dat de haargroei kan verbeteren. Hoewel biotine dus onmisbaar is voor gezond haar, komt een biotinetekort vrijwel nooit voor bij een uitgebalanceerd dieet. Er bestaan supplementen die een positief effect hebben op de groei en gezondheid van je haar, en deze bevatten vrijwel altijd dit belangrijke stofje.

Naast biotine zijn eieren ook een geweldige bron van zink en selenium, andere belangrijke bouwstoffen voor gezond haar.

Bessen

Bessen zitten boordevol antioxidanten en collageen. Zo is dit fruit rijk aan vitamine C, een sterke antioxidant die je haarzakjes beschermt tegen beschadiging door vrije radicalen, die van nature voorkomen in zowel je lichaam als de omgeving.

Daarnaast gebruikt je lichaam vitamine C om collageen te produceren, een belangrijke bouwstof die je haar versterkt en voorkomt dat het kwetsbaar en breekbaar wordt.

Tot slot helpt vitamine C je lichaam om ijzer op te nemen, ook niet onbelangrijk: ijzertekort wordt namelijk in verband gebracht met haaruitval!

Spinazie

Deze groene groente is een echte krachtpatser die vol zit in vitamine A, vitamine C, ijzer en foliumzuur. IJzer helpt de rode bloedcellen om zuurstof door je lichaam te vervoeren, wat onder andere je metabolisme stimuleert en haargroei en herstel bevordert.

Vis

Ook de gezonde vetten in vis stimuleren haargroei dankzij de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Hoewel er maar weinig onderzoek is gedaan naar het effect van deze vetzuren op haargroei, wees een oudere studie uit dat vrouwen die een supplement met omega-3 en omega-6 vetzuren en antioxidanten namen, minder last hadden van haaruitval en een hogere haardichtheid ervaarden.

Daarnaast is vette vis, zoals haring, zalm en makreel, een goede bron van eiwitten, selenium, vitamine D3 en vitamine B, die je haar sterker kunnen maken. Overigens is een tekort aan vitamine D3 gelinkt aan haaruitval.

Zoete aardappel

Zoete aardappelen zijn een goede bron van bètacaroteen. Je lichaam zet dit stofje om in vitamine A, wat de productie van talg beïnvloedt en helpt om je haar gezond te houden. Pas echter wel op met supplementen die vitamine A bevatten, want een te hoge dosering kan juist leiden tot haaruitval.

Avocado

Goed nieuws voor liefhebbers van avocadotoast: deze groene vrucht zit vol gezonde vetten en vitamine E. Net zoals vitamine C, is vitamine E een sterke antioxidant die je haar helpt te beschermen tegen vrije radicalen. Daarnaast beschermt vitamine E delen van je huid – zoals je hoofdhuid – tegen stress en schade. Een beschadigde hoofdhuid kan zorgen voor zwak haar en het aantal actieve haarzakjes verminderen, dus dat wil je hoe dan ook voorkomen.

Noten en zaden

Een handje noten per dag biedt talloze gezondheidsvoordelen, waaronder een positief effect op de haargroei. Door hun rijke inhoud aan vitamine B, vitamine C, zink en selenium helpen noten en zaden om je lokken gezond te houden.

Paprika

Paprika's zijn echte toppers als het gaat om vitamine C. Een gele paprika kan zelfs tot 456 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid bevatten! Deze groente helpt je lichaam bij de productie van collageen, wat essentieel is voor het behoud van sterke haren.

Oesters

Liefhebbers van oesters opgelet: deze schaaldieren zitten boordevol zink! Een middelgrote oester kan tot 96 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zink bevatten. Dit mineraal stimuleert de haargroei en helpt bovendien bij het herstel van beschadigd haar.

Bonen

Tot slot mogen bonen niet in dit rijtje ontbreken. Deze plantaardige bron van proteïne en zink is essentieel voor gezonde haargroei. Ook sojabonen horen hierbij. Een van de bestanddelen van sojabonen is spermidine, een stofje dat de fase van actieve haargroei – de anagene fase – kan verlengen. Hoe langer een haarzakje in de anagene fase blijft, hoe langer het haar zal groeien. Perfect voor als je graag lange lokken wilt!

Food
  • Healthline
  • Adobe Stock