Volgens TikTok zou je je veters op deze manier moeten strikken tijdens het hardlopen

Het heeft een belangrijke reden.

runners knot

Dat een goede hardloopschoen erg belangrijk is, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Maar dat het strikken van je veters ook invloed heeft op je hardloopprestaties wellicht wél. Dit is waarom je volgens het internet de runners knot zou moeten toepassen tijdens je volgende rondje.

Runners knot

Is het je weleens opgevallen dat hardloopschoenen twee extra oogjes aan de bovenkant hebben? Deze zijn er niet alleen voor de lol; ze zijn er om gebruikt te worden om de runners knot te leggen. Ook wel bekend als de heel lock-vetersluiting, een benaming die je waarschijnlijk een beter idee geeft van wat het nut is van de knoop.

Een van de eerste zorgen die ervaren hardlopers namelijk vaak hebben als ze een schoen voor de eerste keer passen, is of deze bij de hiel wegglijdt. Zelfs een vrij kleine beweging van de hiel tijdens het hardlopen zal na een tijdje resulteren in wrijving die pijn of een blaar veroorzaakt. Dit uitglijden kan zelfs gebeuren in een schoen die perfect rond je tenen en middenvoet past.

Voordelen van de runners knot

De runners knot is een manier om het risico op wegglijden van de hiel te beperken, omdat deze meer grip rond de kraag van de schoen creëert. Het is ook iets dat trailrunners vaak gebruiken, omdat het gebruikelijk is dat de hiel wegglijdt tijdens lange afdalingen. Toch hebben vrijwel alle hardlopers er baat bij als ze merken dat hun hiel wegglijdt. Bijkomend voordeel? Je veters zullen tijdens het hardlopen niet meer losraken én je verkleint de kans op blaren.

Zo ga je te werk

  • Begin met het maken van een lus met beide veters door deze door het extra oogje aan dezelfde kant te halen – steek niet over zoals je normaal zou doen bij het veteren van een schoen. Trek de veters door totdat de lussen aan elke kant vrij klein zijn.
  • Haal de veter door de lus aan de andere kant en trek hem redelijk strak. Strik vanaf hier je veters zoals normaal.
@pat.the.podiatrist Running Shoe Lacing Technique!🏃‍♂️👟 #runningtips #runningcommunity #trailrunning #xc #sportsmedicine #podiatrist #nikerunning #crosscountry ♬ Sunshine - Flight Facilities
@coach_elisse #fyp #foryourpage #marathontraining #runningloops #heellocks #runninglacehack #lacehack #runningtips #marathontraining #halfmarathontraining ♬ nintendo wii (mii channel) song - julie on the internet

Oefening baart kunst

Let wel: wanneer je voor het eerst de knoop toepast, trek je hem waarschijnlijk heel strak aan – het idee is tenslotte om de hiel vast te zetten. Maar dit kan een ongemakkelijke druk op de bovenkant van je voet veroorzaken. Het zal je waarschijnlijk enkele pogingen kosten om de juiste balans tussen stabiliteit en comfort te vinden. Happy running!

Fit
  • Coachweb
  • Adobe Stock
  • TikTok