Eerder deze week kon je in dit artikel lezen dat we in december maar liefst 124 miljoen euro aan voedsel verspillen. Maar voedselverspilling is natuurlijk elke maand en zelfs elke dag een probleem. Hoe zorg je dat je minder verspilt? Happy in Shape deelt vijf tips!
Vijf tips
1. Doop ze zondag tot 'Zondag Kliekjesdag'. Maak bijvoorbeeld van al je overgebleven groente een ovenschotel. Makkelijk, snel en het scheelt geld.
2. Zet je koelkast op 4 graden zodat eten blijft langer goed blijft en bij de juiste koelkasttemperatuur krijgen bacteriën minder kans. Nu we het toch over de koelkast hebben... weet je wat er in de koelkast hoort en wat niet? Tropisch fruit en groenten hebben bijvoorbeeld een hekel aan kou. Zo kun je avocado’s het beste buiten de koelkast laten rijpen.
3. Taste before you waste: de Tenminste Houdbaar Tot-datum garandeert alleen de beste kwaliteit en zegt niets over of het nog goed is. Kijk, ruik en proef daarom om uit te vinden of iets nog goed is en of je het dus wel of niet weg moet gooien.
4. Weggooien willen we dus niet, dus wees creatief met wat je over hebt. Organiseer een tapasavond. Heb je nog net wat over, maar niet genoeg voor een hele maaltijd? Maak kleine gerechtjes met al je restjes.
5. Download apps die je helpen om duurzamer met eten om te gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld verspillingsapps, zoals 'verspillingsvrijecoach', waarmee je bij winkels restjes eten kunt ophalen tegen een fijne prijs. Ook kan je op de Receptenapp Slim ingrediënten die je nog in huis hebt invullen, waarna je vervolgens tips krijgt voor wat je ermee kan maken. Handig!
- Sunt Food