Zo maak je zelf granola: heerlijk én gezond

Er gaat niets boven een heerlijk ontbijt van yoghurt met vers fruit en granola. Maar zoals velen van ons weten, is granola uit de supermarkt vaak allesbehalve gezond door de enorme hoeveelheid suiker die erin zit. Gelukkig kun je het heel eenvoudig zelf maken, waardoor het veel gezonder is!

granola

Granola

Granola is een heerlijke mix van havermout, noten en zaden die je yoghurt 's ochtends naar een hoger niveau tilt. Door deze ingrediënten zit granola vol met vezels, mineralen en vitaminen, dus je zou denken dat het supergezond is. Helaas worden deze ingrediënten vaak zwaar bewerkt voordat ze als granola in de supermarkt belanden, waardoor veel van deze voedingsstoffen verloren gaan en er veel suiker aan wordt toegevoegd. Het smaakt misschien heerlijk, maar is helaas niet zo gezond als het lijkt.

Suikers

Hoewel een beetje suiker geen probleem is, kan te veel suiker vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Suiker is erg verslavend en te veel van dit witte goedje kan leiden tot uiteenlopende gezondheidsproblemen, van diabetes type 2 tot verschillende hartziektes.

Het is daarom goed om je suikerinname te beperken, en wat is een betere manier dan al tijdens het ontbijt een gezonde keuze te maken? Goed nieuws: je hoeft je granola niet helemaal te laten staan, je kunt het namelijk heel eenvoudig zelf maken. Zo heb je invloed op de ingrediënten, kun je variëren met noten en zaden waar je van houdt, én maak je een gezonde keuze. Aan het werk!

Zelf aan de slag

De basis van granola is havermout. Kies voor hele, onbewerkte havervlokken zonder extra ingrediënten als de gezondste optie. Daarbij kun je noten en zaden naar eigen smaak toevoegen, net zoals je favoriete kruiden – zoals kaneel of speculaaskruiden – en olie die je granola lekker knapperig maakt. Je kunt zelfs pindakaas toevoegen aan je mix.

De juiste verhouding is ongeveer de helft havermout, aangevuld met de andere helft een mix van noten en zaden. Snijd de noten tot de gewenste grootte, de havermout en zaden hoef je niet te bewerken.

Je hebt alleen een oven nodig, een bakplaat met bakpapier, en een geschikte (weck)pot om de granola in te bewaren.

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Hak de noten naar keuze in kleine stukjes. Houd je van grove stukken in je granola, snijd dan niet te klein.
  • Meng de havermout met de gesneden noten en zaden in een kom. Voeg ook de kruiden toe.
  • Smelt de olie naar keuze in een steelpan. Zonnebloemolie of kokosolie zijn perfect geschikt. Voeg de honing of agavesiroop toe aan het mengsel om de granola een zoete smaak te geven.
  • Verwarm tot het een gelijkmatige gesmolten massa is. Giet het mengsel in de kom met de andere ingrediënten en roer goed door.
  • Verdeel de granola vervolgens over de bakplaat. Bak de granola in 20 tot 30 minuten goudbruin is. Schep het geheel elke 10 minuten om zodat alles egaal bakt.
  • Laat de granola afkoelen en voeg eventueel gedroogd fruit toe, zoals rozijnen, dadels of abrikozen. Bewaar je granola in een luchtdichte pot.

Als je het basisrecept onder de knie hebt, kun je eindeloos variëren met de ingrediënten. Sommigen voegen een eetlepel pindakaas of andere notenboter toe, of geven de granola meer structuur met gepofte quinoa. Waar je ook voor kiest, zelfgemaakte granola is een stuk gezonder dan de kant-en-klare pakken uit de supermarkt. Heerlijk!

Food
  • Libelle Lekker, Rutger Bakt