Kokoswater: zo gezond is dit drankje echt

Het is niet voor iedereen weggelegd: het frisse, lichtzoete water uit een kokosnoot. Toch zijn veel mensen fan en er wordt beweerd dat het ontzettend veel gezondheidsvoordelen heeft. Is dit heerlijke natuurlijke drankje écht zo gezond? Wij gingen op onderzoek uit.

kokoswater

Kokosnoot

Kokoswater is afkomstig uit een kokosnoot en bevindt zich in de binnenste kern van de vrucht. Het is omringd door vruchtvlees en een stevige schil. Dankzij de zachte, lichtzoete smaak vinden veel mensen het de ultieme traktatie tijdens een warme zonvakantie.

Sportdrankje

Kokoswater wordt ook wel een natuurlijke sportdrank genoemd. Het bevat namelijk veel elektrolyten, de koolhydraten zijn makkelijk te verteren, en het is rijk aan verschillende voedingsstoffen, net zoals de etiketten van felgekleurde sportdranken beweren. Hoewel kokoswater een gezondere keuze is dan frisdrank en menig sportdrankje, is het wel belangrijk om te weten dat kokoswater ook (natuurlijke) suikers bevat, waardoor je het beter met mate kunt drinken.

Elektrolyten

Elektrolyten helpen de vochtbalans in je lichaam op peil te houden. De belangrijkste elektrolyten in kokoswater zijn kalium, natrium, magnesium, calcium en fosfor. Deze stoffen hebben allemaal hun eigen unieke functies, zoals het reguleren van de vochtbalans, het functioneren van de spieren, het ondersteunen van de zenuwfunctie en het ontspannen van de spieren. Ook dragen ze bij aan het behoud van gezonde botten en tanden. We kunnen dus wel stellen dat je deze stoffen nodig hebt om je lichaam gezond en functioneel te houden. Toch verlies je elektrolyten, namelijk tijdens het zweten als je sport. Om deze voorraad weer aan te vullen, is kokoswater een goede optie.

Antioxidanten

Bovendien zit kokoswater boordevol antioxidanten; hoe verser het kokoswater, hoe meer antioxidanten het bevat. Vooral vitamine C is in grote hoeveelheden aanwezig in kokoswater. Hoewel het drankje een goede bron is van deze belangrijke stoffen, is het verstandig om je voor voldoende antioxidanten te richten op fruit en groenten. Dit is belangrijk omdat het drinken van te veel kokoswater ook kan leiden tot een te hoge suikerinname.

Anti-katermiddeltje

Vanwege de elektrolyten is kokoswater ook een uitstekend drankje om een kater te boven te komen. De elektrolyten helpen je een gehydrateerd gevoel te geven, waardoor je je vaak een stuk beter voelt na een avondje te veel alcohol. Lees trouwens de verpakking goed wanneer je kokoswater in de supermarkt koopt, omdat bewerkt of verpakt kokoswater soms extra suikers of smaakstoffen bevat. Dit doet helaas afbreuk aan de gezondheidsvoordelen van kokoswater, dus wil je er écht de voordelen van hebben, kies dan voor ongezoet, natuurlijk kokoswater.

Food
  • Kookfans, Women's Health
  • Adobe Stock