Deze tien dingen herken je als je nachtdiensten draait

Wie herkent deze tien dingen?
nachtdienst

Werk jij in de zorg, of misschien wel in een kroeg die tot laat open is? Dan is de kans groot dat je regelmatig in de nacht werkt. Deze tien momenten zijn dan erg herkenbaar. 

1. Het is bijna onmogelijk om overdag te slapen

Zelfs wanneer je telefoon uit staat, is het niet mogelijk om de auto’s in de straat, bovenburen en ander geluid uit te schakelen.

2. Je mist veel ‘normale’ dingen, tenzij je nog meer slaap wil opofferen

Wanneer je ’s nachts werkt, is het lastig om je verbonden te voelen met de rest van de wereld. Je hebt waarschijnlijk vaak leuke dingen die je moet afzeggen, omdat je je rust niet kunt missen.

3. Het onderhouden van relaties vergt veel moeite

Omdat jij en je kennissen zulke verschillende uren werken, is het lastiger om gezellig samen te eten of een drankje te doen.

4. Wakker blijven tijdens werk is een strijd

Je hersenen sturen signalen naar je lichaam dat je ’s nachts moet slapen en overdag wakker moet zijn. Daardoor kan het voelen alsof je op elk moment in slaap kunt vallen.

5. Als je op je vrije dag iets anders wil doen dan in bed blijven, moet jij je slaapschema strategisch plannen

Blijf je overdag wakker en slaap je 's nachts, zodat je activiteiten kunt ondernemen? Of houd jij je aan je slaapschema en blijf je ’s nachts wakker, zonder dat je iets te doen hebt?

6. De eerste nachtdienst na een paar dagen vrij is vreselijk

Je lichaam slaapt graag ’s nachts, dus na een paar nachten ‘normale’ slaap is het nog moeilijker dan normaal om een hele nachtdienst wakker te blijven.

7. Naar huis rijden na een zware dienst kan gevaarlijk zijn

Onderzoek heeft aangetoond dat vermoeid rijden bijna net zo gevaarlijk is als rijden onder invloed.

8. Het vinden van de perfecte cafeïne-inname is in principe wetenschap

Als je niet genoeg koffie drinkt, zal je je hele dienst sloom en moe voelen. Als je te veel cafeïne drinkt, is er een kans dat wanneer je eenmaal thuis bent, niet meer kunt slapen.

9. Het is mogelijk dat je later gezondheidsproblemen krijgt

Als je probeert wakker te blijven, zijn energiedrankjes, suikerhoudende snacks of fastfood verleidelijk. Tel dat op bij onvoldoende slaap en je ervaart al snel vervelende problemen. Volgens de National Sleep Foundation hebben werknemers die vaak nachtdiensten draaien op lange termijn een verhoogd risico op bepaalde ziektes, zoals stofwisselingsproblemen, hart- en vaatziekten, maag- en darmproblemen of obesitas. 

10. Mensen begrijpen gewoon niet hoe moeilijk het écht is

Je hebt van die mensen die één keer een nacht wakker zijn gebleven en gelijk denken dat ze weten hoe het is om nachtdiensten te draaien. Je kunt wel in discussie gaan, maar laten we eerlijk wezen, het is een verloren strijd.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6c9ff707cf2', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });