Tijd voor comfortfood! Welke stamppot bevat de minste calorieën?

Wij Nederlanders zijn dol op stamppot, vooral tijdens de koudere maanden. Ze zijn voedzaam, veelzijdig en vaak eenvoudig te bereiden. Maar hoe zit het eigenlijk met de calorieën? 

stamppot

Comfortfood in het najaar

De bereiding van stamppot is simpel en biedt veel variatie. Het is een comfortfood dat niet alleen heerlijk cozy is tijdens de koudere maanden, maar ook veel voedingsstoffen bevat, waardoor het een populaire keuze is in de Nederlandse keuken. Afhankelijk van de gekozen groente en aanvullende ingrediënten, kan stamppot variëren in smaak, structuur en voedingswaarde. Maar, niet alle stamppotten zijn hetzelfde en dus zetten we de meest bekende stamppotten voor je op een rij van minste naar meeste calorieën, zodat je bewuster kunt kiezen.

1. Andijviestamppot

Andijviestamppot staat bovenaan als de stamppot met de minste calorieën. Andijvie is een bladgroente met een laag caloriegehalte (ongeveer 17 calorieën per 100 gram), en als je ervoor kiest om deze stamppot te bereiden zonder veel vet, zoals spekjes of boter, blijft dit een zeer lichte maaltijd. Vooral als je magere melk of een plantaardig alternatief gebruikt. Voeg eventueel een lichte eiwitbron zoals mager rundergehakt toe voor een evenwichtige maaltijd.

Calorieën per portie: ongeveer 300-400, afhankelijk van de bereidingswijze.

2. Boerenkoolstamppot

Boerenkool is een andere caloriearme groente met slechts ongeveer 49 calorieën per 100 gram. Boerenkoolstamppot wordt traditioneel geserveerd met rookworst, maar je kunt kiezen voor een magere variant om de maaltijd lichter te maken. Deze stamppot is ook rijk aan vezels, vitaminen en mineralen.

Calorieën per portie: ongeveer 350-450, afhankelijk van de toevoegingen.

3. Hutspot

Hutspot, gemaakt van aardappelen, wortelen en uien, heeft een iets hoger caloriegehalte dan boerenkool of andijvie, maar blijft een relatief lichte optie. Wortelen voegen een zoete smaak toe en bevatten veel vitamine A, terwijl uien antioxidanten bevatten. Houd het gezond door magere vleesopties toe te voegen.

Calorieën per portie: ongeveer 400-500.

4. Zuurkoolstamppot

Zuurkool is laag in calorieën (ongeveer 19 calorieën per 100 gram) en heeft een unieke, zure smaak. Echter, deze stamppot kan meer calorieën bevatten als je vetrijke toevoegingen gebruikt zoals spek of vette worst. Door te kiezen voor magere varianten kun je het caloriegehalte verminderen. Ook bevat zuurkool probiotica, wat gunstig is voor de spijsvertering.

Calorieën per portie: ongeveer 450-550.

5. Hete Bliksem

Hete Bliksem is een traditionele stamppot die bestaat uit een combinatie van aardappelen en fruit, zoals appels of peren. Het gebruik van fruit voegt natuurlijke suikers toe, waardoor deze stamppot iets hoger in calorieën is. Hoewel het gerecht heerlijk zoet is, moet je opletten hoeveel boter of spek je toevoegt om de calorieën in toom te houden.

Calorieën per portie: ongeveer 550-650.

Food
  • Adobe Stock