Gentle reminder: deze wintergroenten zitten bomvol vitamines!

Dit weekend gaat de wintertijd in en dat betekent dat het koudste seizoen van het jaar nu toch echt dichterbij komt. De aankomende maanden zijn echter de perfecte tijd om te genieten van de smaak en voordelen van seizoensgebonden wintergroenten. Ze zijn niet alleen lekker, maar zitten ook vol vitamines, mineralen en antioxidanten die je helpen om gezond en energiek de winter door te komen. 

wintergroenten

1. Spruitjes

Spruitjes zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten, ideaal om je weerstand op peil te houden. De kleine groene balletjes bevatten ook veel vezels, wat helpt bij een gezonde spijsvertering. Probeer ze eens geroosterd in de oven met een beetje olijfolie en knoflook, of zelfs in een salade voor een verrassende winterse twist.

2. Boerenkool

Boerenkool is een echte supergroente: vol vitamine A, C en K, en daarnaast een goede bron van calcium en ijzer. Deze bladgroente helpt je immuunsysteem te versterken en je energieniveau op peil te houden. Maak een klassieke stamppot, gooi boerenkool in een smoothie, of rooster de bladeren tot knapperige chips.

3. Pompoen

Pompoenen zijn niet alleen decoratief, maar ook een gezonde wintergroente vol vezels, kalium en vitamine A. Deze groente is perfect om mee te variëren: maak er soep van, voeg pompoenblokjes toe aan een stoofschotel of gebruik gepureerde pompoen in een cake voor een zoete twist.

4. Pastinaak

Pastinaak is een lichtzoete groente die heerlijk is in soepen en ovenschotels. Hij zit vol vitamine K en foliumzuur, wat goed is voor je botten en weefselherstel. Rooster pastinaak met wat honing en tijm voor een lichtzoete smaak, of voeg hem toe aan een winterse stoofpot.

5. Rode kool

Rode kool is een voedzame en veelzijdige wintergroente met een flinke dosis vitamine C, vezels en antioxidanten. Rode kool helpt je lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en houdt je spijsvertering gezond. Lekker in een stoofgerecht of als bijgerecht bij een warme maaltijd.

Food
  • Adobe Stock