Wereld Champagne Dag: zoveel calorieën bevat dit drankje ten opzichte van wijn

Of het nu gaat om een verjaardag, bruiloft of een ander bijzonder moment, champagne voegt altijd net dat beetje extra feestelijkheid toe. Ook vandaag mag er geproost worden, want het is Wereld Champagne Dag! Maar hoe zit het met de calorieën? We zochten uit hoe een glas champagne zich op dat gebied verhoudt tot een glas wijn. 

champagne

Hoeveel calorieën zitten er in champagne?

Champagne bevat gemiddeld 90 tot 100 calorieën per glas (100 ml). Dit aantal kan iets hoger zijn bij zoetere varianten zoals demi-sec of doux, die meer suiker bevatten dan brut-champagnes. Brut-champagnes (droge champagne) zijn het meest gebruikelijk en bevatten doorgaans minder suiker, waardoor ze iets minder calorieën hebben. Ondanks de bubbel is champagne relatief laag in calorieën, vooral in vergelijking met sommige andere alcoholische dranken.

Calorieën in wijn

Als we wijn onder de loep nemen, zien we dat een glas droge witte wijn (150 ml) ongeveer 120 tot 130 calorieën bevat, terwijl een glas rode wijn rond de 125 tot 135 calorieën zit. Zoete wijnen, zoals dessertwijn, kunnen wel oplopen tot 160 calorieën per glas, afhankelijk van de hoeveelheid suiker. Wijn bevat doorgaans iets meer calorieën per glas dan champagne, maar de verschillen blijven relatief klein.

Wat maakt champagne calorie-armer?

De reden dat champagne vaak minder calorieën bevat dan wijn, heeft te maken met het productieproces en het lage suikergehalte in droge champagnes. Champagne wordt tijdens de tweede gisting in de fles gefermenteerd, waardoor de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur (bubbels), wat het caloriegehalte lager houdt dan bij zoete wijnen.

Is champagne dan een ‘gezonde’ keuze?

Champagne bevat – vooral als je kiest voor een brut-variant – iets minder calorieën dan wijn en bevat daarnaast antioxidanten, die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid. Toch blijft het een alcoholisch drankje, dus met mate drinken blijft belangrijk. Maar op Wereld Champagne Dag kun je gerust een glas drinken om te proosten, zonder je meteen zorgen te maken over het aantal calorieën. Cheers!

Lifestyle
  • Adobe Stock