Deze diëten hebben we het afgelopen decennium massaal gevolgd

De een is een stuk effectiever dan de ander...

dieet

1 januari komt steeds dichterbij. Voor veel mensen is de datum het startschot van een nieuwe, gezonde leefstijl. Met abonnementen bij de spotschool en nieuw dieetplan als gevolg. Vooral wat eetpatronen betreft zijn er de laatste jaren behoorlijk wat afvalmethodes de revue gepasseerd. Wij zochten de zes populairste afvaltechnieken voor je uit. 

1. Appeldag

Je begint je week met een ‘reset’-dag, wat inhoudt dat je op die dag uitsluitend groene appels mag eten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam volledig wordt opgeschoond. Veel mensen die een appeldag inlassen, doen dit op maandag, om alle snacks en drank van het weekend te compenseren.

Volgens experts zou een groene appel het beste etenswaar zijn om overtollig vocht en vet uit je lichaam te krijgen. Vanaf je ontbijt tot de lunch wordt aangeraden vijf tot zeven appels te eten, daarna mag je licht dineren. Toch denken dat veel diëtisten deze manier van detoxen niet de beste is.

2. Eiwitdieet

De afgelopen jaren zijn shakes, repen en allerlei andere eiwitrijke voedingsproducten razend populair geworden. Met dit dieet moet je koolhydraten zoveel mogelijk meiden en juist zoveel mogelijk eiwitrijke producten (proteïne) tot je nemen. Proteïne zorgt ervoor dat je voor een lange tijd verzadigd bent (een 'vol' gevoel hebt) en dat je geen spiervezels kwijtraakt bij het afvallen.

Toch adviseren experts een dit dieet niet in extreme maten te volgen, of in elk geval niet langer dan twee maanden te doen. De reden? Met dit dieet loop je kans op een verhoogd cholesterol-gehalte, wat weer voor een grote kans op hart- en vaatziekten zorgt.

3. Sapkuur

Veel mensen die dit dieet volgen, doen het om hun lichaam te reinigen en om af te vallen. Een sapkuur duurt gemiddeld drie of vijf dagen. Je drinkt uitsluitend vloeibare 'maaltijden', sappen dus. Tijdens een sapkuur neemt je gewicht af, door het gebrek aan calorieën.

Wanneer je begint met deze kuur, gaat het voornamelijk om vochtverlies. Bij het verbranden van lichaamsvet komt namelijk veel vocht vrij. Snel daarna zal je lichaam spierweefsel gaan afbreken. Daarom wordt langer kuren door het Voedingscentrum afgeraden. Een futloos gevoel, problemen met ontlasting en hoofdpijn zijn bekende symptomen tijdens sapkuren.

4. Vasten 

Tijdens het vasten gelden er een aantal regels. Veel mensen kiezen er namelijk voor zestien uur per dag te vasten en acht uur per dag te eten. Alleen ongezoete dranken zijn toegestaan. Wat veel mensen aanspreekt bij dit dieet, is het feit dat er is bepaald wanneer je wél en níet mag eten.

5. Ketogeen

Misschien wel de grootste dieethype van afgelopen jaar: het ketogeen dieet, ook wel bekend als het ketodieet. In vrij korte tijd is het mogelijk om relatief veel vet kwijt te raken, zonder hierbij je spiermassa te verliezen.

Bij dit dieet is het de bedoeling om zo min mogelijk, bij voorkeur géén, koolhydraten tot je te nemen. Dit zorgt er namelijk voor dat je vetweefsel wordt afgebroken, waardoor je afvalt. Een afvaltechniek waarbij je fruit en (zoete) groenten moet laten staan en je vette producten, zoals biefstuk, salami, mayonaise, vis en noten, eet.

6. Oerdieet

Dit dieet is beter bekent als het paleodieet. Deze manier van eten wordt gezien als een leefstijl, in plaats van een afvalmethode. Het is gebaseerd op de overtuiging dat onze voorouders niet anders aten dan vlees, vis en noten.

De volgers van het dieet geloven dat het menselijk lichaam zo is gemaakt, dat bovenstaande voedingsmiddelen beter kunnen worden verwerkt dan bewerkt eten met veel zout, suiker en vet.

Food
  • iStock