Recept: worteltjestaart met walnoten

Ook al zal Pasen dit jaar door het coronavirus iets anders zijn dan anders, het blijft leuk om de keuken in te duiken en een paasbrunch te maken. En een klein voordeel: we hebben daar dit jaar ook extra veel tijd voor.

Worteltjestaart

Om je op weg te helpen, publiceert Happy in Shape deze week verschillende recepten. Vandaag een waar pronkstuk voor op tafel: worteltjestaart.

Taart

Deze taart met walnoten en vanille-kokoscrème ziet er niet alleen heel lekker uit, hij is het ook écht. Daarnaast is het een pronkstuk op tafel én past het helemaal in de paassfeer, want niet alleen wij, maar ook paashazen zijn gek op wortels. Aan de slag!

Ingrediënten

3 wortels, schil verwijderd (ter decoratie)
200 gram geraspte wortels
200 gram bloem
150 gram walnoten, grofgehakt
125 gram amandelmeel
125 gram appelmoes
100 gram bruine basterdsuiker
80 gram kokosolie
50 gram rietsuiker
200 ml amandelmelk ongezoet
50 ml ahornsiroop
3 el lijnzaad + 8 el water
1,5 tl bakpoeder
1,5 tl baksoda
2 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
1 tl vanille-extract
½ tl zout


Voor de vanille-kokoscrème:
1 blik (400 ml) kokosmelk
75-100 g poedersuiker
½ tl vanille-extract
Zonnebloemolie of bakspray (om in te vetten)

Extra nodig:
2 bakvormen Ø 17,5 x 10 cm
Paletmes

How to prepare

1. Plaats het blik kokosmelk een nacht van tevoren in de koelkast. Zorg ervoor dat je het blikje niet tussendoor schudt zodat de kokoscrème en het kokosvocht gescheiden blijven.
2. Verwarm de oven voor op 175 °C.
3. Knip twee rondjes bakpapier in het formaat van de bakvormen. Vet de bakvormen in en leg de rondjes bakpapier op de bodem.
4. Doe het lijnzaad en het water in een kom, roer door en laat het geheel 5 minuten staan. Smelt de kokosolie in een steelpan op laag vuur en voeg hier de ahornsiroop aan toe, roer alles goed door en laat vervolgens 5 minuten afkoelen. Doe ondertussen de appelmoes, bruine basterdsuiker, rietsuiker, zout, bakpoeder, baksoda, kaneel, nootmuskaat en het lijnzaadmengsel in een mengkom, voeg hier het kokosolie-ahornmengsel en de amandelmelk aan toe en roer alle ingrediënten door elkaar. Voeg de geraspte wortel, bloem en het amandelmeel toe en roer het mengsel nog een keer goed door. Houd een handje gehakte walnoten apart en voeg de overige walnoten toe. Roer het beslag nog een keer door.
5. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en bak de 'worteltjestaarten' 40-50 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant goudbruin kleurt. Test of de taarten gaar zijn door hier een schone satéprikker in te steken, wanneer de prikker schoon is als je deze uit de taart haalt, is deze gaar. Haal de taarten uit de oven en laat minimaal 15 minuten staan in de vorm voordat je ze verplaatst naar een bord of rek om verder af te koelen. De taarten moeten compleet afgekoeld zijn voordat je aan de slag gaat met de vanille-kokoscrème. Zet ondertussen alvast een beslagkom minimaal 10 minuten in de koelkast.
6. Haal wanneer de taarten afgekoeld zijn het blikje kokosmelk zonder te schudden uit de koelkast. Doe de geharde crème in de beslagkom en mix met een handmixer ongeveer 30 seconden totdat de crème romig is. Voeg de poedersuiker en het vanille-extract toe aan de kom en mix nog 1 minuut mee. Plaats de vanille-kokoscrème in de koelkast tot later gebruik.
7. Verplaats een van de taartbodems naar een bord of taartplateau en haal de vanille-kokoscrème uit de koelkast, roer deze nog een keer goed door. Verdeel de helft van de kokoscrème over de taartbodem en smeer uit met een paletmes. Stapel de overgebleven taartbodem op de taartbodem met de kokoscrème en verdeel hier de overgebleven helft van de kokoscrème over.
8. Garneer de taart met de achtergehouden walnoten en steek de drie hele worteltjes in de taart ter decoratie.

Food
  • #Zokanhetook