Recept: vegaburgers gemaakt van groenten

Het ultieme comfort food? Burgers! Helaas zijn de burgers die je in de supermarkt koopt lang niet altijd even gezond, dus kun je ze beter zelf maken. Met dit recept is dat een fluitje van een cent en zorg je meteen dat je veel groenten binnenkrijgt.

Vegaburgers

Vegaburgers

Donna Hay deelt in haar kookboek Weeklight allerlei recepten die barsten van de groenten. Zo ook deze burgers! Wil je meer weten over het kookboek? Klik hier.

Ingrediënten

(voor vier personen)

400 gram zwarte bonen of kidneybonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
150 gram geraspte wortel (ongeveer 1 wortel)
150 gram geraspte biet (ongeveer 1 middelgroot bietje)
2 eetlepels zwart chiazaad
140 gram pindakaas met stukjes noot of lichte tahin
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel zoete pimentón
handje bladpeterselieblaadjes
zeezout en grofgemalen zwarte peper
2 eetlepels olijfolie extra vergine
4 broodjes met pitjes erop of hamburgerbroodjes, gehalveerd
4 blaadjes romainesla
8 kleine plakjes cheddar of Goudse kaas
2 tomaten, in plakjes
100 gram mayonaise of andere saus
4 grote augurken, in de lengte in vieren gesneden

How to prepare

1. Prak de bonen in een grote kom tot een grove puree. 2. Roer de wortel, biet, het chiazaad, de pindakaas, komijn, pimentón, peterselie en zout en peper erdoor. Verdeel het bonenmengsel in vieren en vorm er burgers van. 3. Verhit een grote antiaanbakpan op matig hoog vuur. 4. Schenk de olie erin en bak de burgers aan elke kant 5 minuten of tot ze goudbruin zijn. 5. Leg de onderste helft van de broodjes op de borden en verdeel de sla, burgers, kaas, tomaat en mayonaise erover. Leg de bovenste helft erop en dien op met de augurken.

Food
  • Donna Hay
  • Con Poulos