Recept: bulgursalade met bloemkoolrijst en aubergine van de barbecue

Eind deze week zal het kwik weer stijgen en wat is er dan leuker dan gezellig barbecuen? Bang dat dat ongezond wordt, hoef je niet te zijn, want Happy in Shape deelt verantwoorde recepten: vegetarisch en rijk aan groenten. Yum!

Gezond

De zomer is een heerlijk seizoen, maar er zijn tal van verleidingen wat ongezonde keuzes betreft. Cocktails, ijsjes, avonden barbecuen (lees: veel brood met dipjes en vlees met sausjes eten) enzovoort. Toch hoeft de zomer helemaal geen ongezond seizoen te zijn, mits je kiest voor de juiste alternatieven.

Wat barbecuen betreft hebben we een tip. Leg geen of niet alleen vlees op het rooster, maar groenten. Een veggie die zich daar goed voor leent is de aubergine. Dankzij haar stevige schil blijft de paarse groente namelijk goed liggen. Bovendien is de groente vezelrijk en wordt 'ie heerlijk zacht na een tijdje roosteren. Verwerk de groente vervolgens in deze heerlijke salade, en smullen maar!

Ingrediënten

voor 4 personen
2 aubergines
100 gram bulgur
150 gram bloemkoolrijst
2 tomaten
5 gram munt
5 gram peterselie
zonnebloemolie
zout en peper

voor de aubergine-marinade
15 gram peterselie
1 kleine ui
1 knoflookteen
½ citroen, sap en rasp van de schil
3 el olijfolie
zout naar smaak

How to prepare

1. Verwijder de uiteinden van de aubergines. Snijd elke aubergine in de lengte in 8 plakken. Smeer in met olijfolie en bestrooi met zout naar smaak. 2. Grill de aubergines rondom bruin en laat doorgaren aan de zijkant (indirecte warmte) van de BBQ en/of sluit de deksel van de BBQ. 3. Meng de ingrediënten van de aubergine-marinade en maak tot een grove saus met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Schep de saus over de gegaarde aubergine parten. 4. Bereid de bulgur volgens de instructies op de verpakking. 5. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak hier kort de bloemkoolrijst in. 6. Snijd de tomaten in kleine blokjes en snijd de munt en peterselie fijn. 7. Meng in een kom de bulgur met de bloemkoolrijst, tomaten, munt en peterselie. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Serveer de bulgursalade met de plakken aubergine.

 Tip! Fan van het recept? Ook als het geen barbecue-weer is, kun je er van genieten. Je kunt de aubergine namelijk ook bereiden in de grillpan, koekenpan of in de oven.

Beeld: Purple Pride

Laatste nieuws