Olijfolie zou de kans op ziektes kunnen verkleinen

Hooray!

Goed nieuws voor mensen die gek zijn op de mediterrane keuken. Een traditioneel mediterraans dieet met veel olijfolie zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je een lager risico hebt op hart- en vaatziekten, doordat het dieet een gezonde bloedstroom zou veroorzaken. 

Dat suggereert een Spaanse studie van het Hospital del Mar Medical Research Institute in Barcelona. Onder de mediterraanse keuken vallen bijvoorbeeld Spanje, Italië, Portugal en Griekenland. Hoewel de keuken heel divers is, komen fruitsoorten, peulvruchten, groenten en granen veel voor.

Voor de studie onderzochten de Spaanse wetenschappers 296 volwassenen met hartziekten. Zij werden opgedeeld in drie groepen. De eerste groep kreeg een mediterraans dieet rijk aan olijfolie, de tweede groep een mediterraans dieet met veel noten en de derde groep een dieet met weinig vetten. Alle deelnemers hielden zich een jaar aan de voorgeschreven voedselpatronen.

Uit een bloedtest na het onderzoeksjaar bleek dat de groep met veel olijfolie gemiddeld een hogere HDL-waarde (‘goed’ cholesterol) had. Een hoge waarde betekent dat de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt. Omdat dit bij het andere mediterraanse dieet niet het geval was, denken de wetenschappers dat olijfolie mogelijk werkt tegen deze ziekten.

De precieze reden kunnen de onderzoekers echter nog niet vaststellen. “Er is waarschijnlijk meer dan een reden”, zegt de hoofdonderzoeker tegen The Huffington Post. Wel bestempelt hij de mediterraanse keuken in ieder geval als gezond, dus een fijne tapenade van zongedroogde tomaten of verschillende tapas met flink wat olijfolie kan in ieder geval nooit kwaad.

Lees ook: 19 x de waarheid over water

Bron: The Huffington Post, Beeld: iStock

Laatste nieuws