Zo maak je jouw lichaam winterklaar

Buiten is het koud en nat, maar de huid van jouw lichaam zit er warmpjes bij

Zo maak je jouw lichaam winterklaar

Een doffe waas, ruwe plekken, een trekkerig gevoel, kloofjes en droge velletjes: Jouw huid heeft het zwaar in de winter. Maar niet voor lang met deze wintertips! 

Winterkou

Wanneer je lijf bedekt zit onder laagjes kleding ben je misschien geneigd om minder aandacht te besteden aan de verzorging van je lichaamshuid. Terwijl dit juist de maanden zijn om te voorkomen dat je straks, tegen de lente, heel veel herstelwerk moet te doen. Zodra de buitentemperatuur daalt, vertraagt de doorbloeding in je hele lichaam, wat vrijwel direct doorwerkt in de uitstraling van je huid en je algehele conditie. Boost de doorbloeding door bijvoorbeeld alleen al je douche-rituelen aan te passen. 

Douchewijzer 

We douchen erop los de laatste jaren, het liefst twee keer per dag – een ontwikkeling waar dermatologen niet blij van worden. Je huid knapt er namelijk niet van op, vooral niet als je te heet doucht, dat kan zelfs het begin van eczeem verergeren. Zij zien liever dat we hooguit om de dag douchen. Te vaak, te lang en te warm douchen verzwakt je huidbarrière, stript de natuurlijke vetten, en kan de pH-waarde van je huid (zuurgraad) beïnvloeden, waardoor je huidconditie op den duur zal verslechteren. Niet douchen is geen optie, dus wat zijn de skin friendly alternatieven? Jazeker, hier komen ze. 

Wisseldouche

Een wisseldouche van warm naar koud klinkt als een no go op een frisse dag, maar is een waanzinnige oppepper voor een (ingedutte) doorbloeding. Probeer het één keer per week om eraan te wennen. Sowieso, al ril je van de kou: probeer te wennen aan een lauwwarme stand, want dat is minder belastend.

Zacht water

Het overwegen waard: laat een kalkfilter op je douchekop plaatsen, zodat er niet telkens liters hard water over je lijf stromen. Dat houdt (uitdrogende) mineralen als fosfaat en chloor tegen – allebei in staat om de pH-waarde van de zuurmantel (opperhuid) uit balans te brengen.

Invetten

Sowieso na maar ook tijdens het douchen je huid ‘vetten’ is niet eens een tip, maar eerder een moetje. Kies een pure olie, zonder parfumstoffen of andere poespas. Voor een droge, snel geïrriteerde lichaamshuid is het het best als ze zo min mogelijk ‘onbekende’ werkstoffen hoeft te verwerken.

Tip

Breng direct na het douchen of badderen, als je huid nog een beetje vochtig is, een bodyolie aan. Op een warme, vochtige huid worden de voedingstoffen uit de olie beter opgenomen.

Lees ook: Zo maak je jouw gezicht winterklaar 

En: Zo maak je jouw haar winterklaar 

Beeld: iStock