Zo maak je jouw gezicht winterklaar

Buiten is het koud en nat, maar jouw huid zit er warmpjes bij

Zo maak je jouw gezicht winterklaar

Je huid wordt in de wintermaanden vaak wat droger omdat ze zich voortdurend moet aanpassen aan de omgevingstemperatuur: van de koude, vochtige buitenlucht naar de warme, droge lucht binnen door de centrale verwarming en slechte ventilatie. Hier de beste tips op een rijtje tegen een gezonde winterhuid. 

De oorzaak

Die gortdroge binnenlucht triggert de natuurlijke vochtverdamping, die overschakelt naar de hoogste stand. Droge ogen is bijvoorbeeld een teken dat de luchtvochtigheid laag is. Plus: door die aanpassingsdrift van koud buiten, warm binnen trekken ook de bloedvaatjes steeds samen. Daardoor verzwakt de huidbarrière, het beschermlaagje dat onder andere ook de huideigen vocht- en vetbalans bewaakt. Wat binnenshuis kan helpen: zet bakjes water bij de verwarming om de luchtvochtigheid in de ruimte te verhogen. Probeer ook vaak te luchten zodat er meer zuurstof in de lucht komt. 

Bij een grauwe, bleke teint. 

Door de kou vernauwen de kleine bloedvaatjes (vasoconstrictie) onder de huid zodat er minder bloed door de bovenste huidlagen stroomt. Daardoor koelen de neus, oren, vingers en tenen bij kou ook het snelst af en oogt de teint sneller bleekjes. Het is een lichaamseigen truc om warmte te ‘sparen’ in de rest van het lichaam, zo blijft er meer bloed in de rest van het lichaam circuleren. Hier kun je weinig tegen doen, maar er zijn wel trucs om de doorbloeding op gang te houden, bijvoorbeeld door je gezicht elke avond stevig te masseren.

Rode konen

Hot flushes. Als het lichaam van ijskoud ineens in behaaglijk warm terecht- komt, gaan de bloedvaatjes wijd open (vasodilatatie) – een natuurlijke reactie van de huid om snel op te warmen – waardoor de wangen rood gloeien. Door die voortdurende afwisseling van verwijding en vernauwing kunnen de vaatjes uiteindelijk ‘scheuren’, wat bij een dunne, tere huid uiteindelijk zelfs blijvende roodheid zoals couperose kan veroorzaken. Kalmeren met speciale verzorging is dan een must. Wat je vooral niet moet doen, is reacties uitlokken door bijvoorbeeld gekruid te eten, alcohol te drinken of de sauna te bezoeken.

Tip

Als je gezicht overduidelijk snel een oppepper nodig heeft, zijn sheet masks een aanrader. Doordat het doekje van stof of gelachtige bio cellulose de huid tijdelijk afsluit, worden de werkstoffen beter opgenomen. Ze zorgen in no time voor een XXL hydratatieboost zodat tekenen van droogte (tijdelijk) verdwijnen. 

Lees ook: Zo maak je jouw lichaam winterklaar 

En: Zo maak je jouw haar winterklaar 

Beeld: iStock