Waarom je soms niet kunt stoppen met scheten laten tijdens het sporten

Vooral bij yoga kan het vaak voor problemen zorgen...

Waarom je soms niet kunt stoppen met scheten laten tijdens het sporten

Het is je vast wel eens overkomen tijdens een intensieve yogales of inspannende krachttraining: Er floept een scheetje uit. De hashtag #yogafarts is dan ook een hele populaire hashtag op Twitter. Het kan de besten natuurlijk overkomen, maar waarom gebeurt het nu altijd in de sportschool? 

Adem in, adem uit

Volgens professor Niket Sonpal van het Touro College of Osteopathic Medicine in New York heeft het met verschillende dingen te maken. "Als eerste heeft het te maken met het zware ademhalen dat je doet bij het sporten, en dan vooral bij yoga. Het teveel aan lucht dat je inademt komt in het spijsverteringskanaal terecht en kan er dan alleen via de anus uit," zegt hij. 

Sportieve gassen

Maar dat is nog niet alles, want er is ook nog een tweede belangrijke reden. "Doordat je zweet en je inspant wordt de spijsvertering in gang gezet. Aerobic kan bijvoorbeeld helpen om het voedsel veel sneller te verteren. Omdat dit een stuk sneller gaat dan normaal, komen er gassen vrij in het darmkanaal, waardoor je meer scheetjes moet laten." Krachttraining maakt het er niet beter op. "Bij krachttraining span je je spieren rondom je organen aan, zoals de buikspieren. Hierdoor wordt je dikke darm ook samengedrukt waardoor er lucht kan ontsnappen." 

Weer wat geleerd! Wat kun je eraan doen? Lees hier hoe je van je gasvorming af kunt komen. 

Lees ook: 4 veel voorkomende fouten die je gezonde levensstijl verpesten 

Bron: Women's Health USA, Beeld: iStock