Het is een van de snelste, gezondste en makkelijkste ontbijtjes: een smoothie. Maar hoeveel fruit moet je er nu in stoppen?
Fruit is uiteraard erg gezond, maar er zitten wel suikers in. Een smoothie met té veel fruit is daarom niet zo goed. Gelukkig vertellen diëtisten Leslie Langevin, Stephanie Clarke en Willow Jarosh (schrijvers van het 'Healthy, Happy Pregnancy Cookbook') hoeveel fruit je exact in je sapje moet verwerken om het te kunnen drinken zonder schuldgevoel.
Stijging bloedsuikerspiegel
Het suiker dat in fruit zit, is anders, omdat fruit ook vezels, vitaminen en mineralen bevat. Maar TE veel suiker, in welke vorm dan ook, kan een sterke stijging van je bloedsuikerspiegel veroorzaken, gevolgd door een sterke daling. Een smoothie met alleen maar fruit erin is daarom niet zo goed. Je krijgt te veel suiker in een keer binnen en te weinig proteïnen of gezonde vetten die je een verzadigd gevoel geven. Kies daarom voor maximaal 300 gram fruit en kies voor fruit dat niet veel suiker bevat, zoals aardbeien, braambessen en frambozen.
Vezels, proteïnen en gezonde vetten
Je smoothie moet ook vezels bevatten, dus voeg groenten toe zoals spinazie, boerenkool of broccoli en noten en zaden als amandelen of chiazaad. Deze zorgen ervoor dat je er langer over doet om je smoothie te verteren waardoor je langer vol zit. Proteïnen zijn ook belangrijk, dus ga ook voor tofu, bonen, noten, zaden en yoghurt. Vergeet ook niet de gezonde vetten, zoals avocado, noten of zaden.
Laatste tip: gooi geen extra suiker in je blender. Het fruit zal je sapje al zoet genoeg maken!
Je hoeft dus helemaal niet bang te zijn om te veel suiker binnen te krijgen via een smoothie. Als fruit de enige bron van suiker is en je je houdt aan 300 gram max. kun je gewoon genieten van je ochtendsapje.