Huilen is goed voor je gezondheid

Huilen is iets wat we associëren met verdrietig, boos of gelukkig zijn. Maar nu blijkt dat zo nu en dan een traantje laten erg gezond is. Huilen maar!

Huilen is goed voor je gezondheid

Huilen is iets wat we associëren met verdrietig, boos of gelukkig zijn. Het wordt veroorzaakt door emoties of bepaalde omstandigheden. Nu blijkt dat zo nu en dan een traantje laten gezond is, en niet alleen omdat het een opluchting kan zijn.

Wij vrouwen huilen nu eenmaal wat vaker dan mannen. Volgens 'Netdoctor' huilen wij gemiddeld 47 keer per jaar, mannen maar zeven keer. Maar als we onderstaande voordelen lezen, mogen we best nog wat vaker huilen.

Stress en spanning

Huilen kan echt een opluchting zijn soms. Het helpt angst, spanning en stress te verminderen en onze gedachten te verhelderen. Hoe langer we alles opkroppen, hoe groter de kans dat je uiteindelijk 'ontploft'. Volgens 'Netdoctor' voelt 88,8 procent van de mensen zich beter nadat ze gehuild hebben, slechts 8,4 procent voelt zich slechter.

Je wordt er vrolijker van

Huilen en je verdrietig voelen als er een vervelende situatie is, geeft ons de mogelijkheid om alle emoties in rauwe vorm te voelen. Wat betekent dat we het echt kunnen appreciëren als we gelukkig zijn en echt kunnen lachen als we iets grappig vinden. Elke keer als we instorten, huilen en onszelf weer bij elkaar rapen, geven we onszelf een teken dat we sterk genoeg zijn om er weer bovenop te komen.

Het verwijdert giftige stoffen

Je tranen helpen bij het verwijderen van giftige stoffen, net als alle andere vloeistoffen die uit je lichaam komen dat doen. Als we huilen, nemen onze tranen chemicaliën weg die zich opbouwden tijdens emotionele stress.

Het maakt je neus schoon

Tranen reizen door een traanbuisje en door de neusingang waar ze in contact komen met slijm. Als er sprake is van opgehoopt slijm daar, kunnen de tranen helpen om het los te maken en uit je neus te laten vloeien. Heb je je nooit afgevraagd waarom je altijd snottert nadat je gehuild hebt?

Het verlaagt je bloeddruk

Uit onderzoek blijkt dat huilen je bloeddruk en hartdruk kan verlagen. Dit effect werd opgemerkt bij mensen die intense therapiesessies ondergaan hadden waarbij ze veel huilden.

Het maakt je ogen schoon

Onze ogen moet constant gesmeerd worden om ze te beschermen tegen stof en bacteriën. Als onze ogen daarmee in contact komen, beginnen ze te tranen en creëeren ze hun eigen anti-bacteriële tranen die het stof en de bacteriën verwijderen.

Lees ook:

Bron: goodhousekeeping.com