5x gekke ontbijtjes die héél gezond zijn

Vergeet je yoghurt met fruit, crackers met spread of portie cornflakes. Deze onverwachtse ontbijtjes zijn veel gezonder om de dag mee te beginnen.

5x gekke ontbijtjes die héél gezond zijn

Vergeet je yoghurt met fruit, crackers met spread of portie cornflakes. Deze maaltjes – waar je ’s ochtends waarschijnlijk niet direct aan denkt – zijn veel gezonder om de dag mee te beginnen. 5x gekke ontbijtjes die héél gezond zijn.

1. Pasta

Yep, pasta als ontbijt is gezond. We hebben het natuurlijk niet over een opgewarmde spaghetti bolognese of voedingsstofloze mac and cheese, maar over versbereide volkorenpasta met veel verse groenten en kruiden, zoals tomaten en basilicum. Voeg nog wat goede vetten toe, in de vorm van bijvoorbeeld olijfolie, avocado of noten, en je hebt een vezelrijk, verzadigend en vitaminerijk maaltje; de perfecte kick-start van je dag.

2. Quinoa

Wie de dag begint met quinoa, heeft tot de lunch hoogstwaarschijnlijk geen honger. De kleine pseudograan is namelijk enorm proteïnerijk. Je kunt het hartig eten, met bijvoorbeeld verse groenten, noten en een eitje, maar je kunt het ook in plaats van havermout gebruiken. Combineer de quinoa bijvoorbeeld met chaikruiden, pecannoten, (plantaardige) melk, vanille-extract en wat vezelrijk fruit, zoals bosbessen of banaan.

3. Soep

In Nederland is soep als ontbijt niet heel standaard, maar in Azië is het bijvoorbeeld wél heel populair. Kies voor een heldere soep met lekker veel groenten en proteïnen, zoals misosoep, en bak er zo nodig een eitje bij. Meer een zoetekauw? Zoete soep kan ook, met bijvoorbeeld zoete aardappel, appel en kaneel.

4. Bonen

Bonen zijn net als andere peulvruchten bijzonder vezelrijk, waardoor ze een goed verzadigd gevoel geven. Wanneer je ze combineert met granen, zijn het bovendien volwaardige proteïnebronnen. Eet ze bijvoorbeeld als dip met toast of maak er een Mexicaans feestje van en stop ze in een taco van blauwe maïs met tomaat, verse koriander, limoen en guacamole.

5. Hummus

Hier eerder een middag- of avondsnack; in het Midden-Oosten een geliefd ontbijt. Niet gek, want je krijgt met hummus alle goede brandstoffen binnen die je lichaam nodig heeft: vetten, vezels, vitaminen, mineralen én proteïnen. Eet het met wat (volkoren!) pitabrood, groenten en bijvoorbeeld een gebakken eitje.

Lees ook: 5x een lekker ontbijtje of ontbijten met bloggers