Draag jij een bril? Dit moet je weten over coronabesmetting

Goed nieuws!

Coronavirus bril

Het dragen van een mondkapje is voor niemand prettig, maar voor brildragers al helemaal niet. Zij strugglen al maandenlang met beslagen glazen. Toch lijkt er nu goed nieuws te zijn voor iedereen met een bril: uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op een coronabesmetting bij deze mensen is een stuk kleiner is.

Minder kans op besmetting

Als brildrager is de mondkapjesplicht nog net iets vervelender dan voor de gemiddelde medemens, aangezien je continu last hebt van beslagen glazen. Toch is er ook goed nieuws voor mensen met een bril. Dat blijkt uit Indiaas onderzoek onder ruim 300 mensen die met coronaklachten in het ziekenhuis belandden. Wat blijkt? Slechts 19 procent van hen gaf aan meestal een bril te dragen.

Gezicht aanraken

Je zult je misschien afvragen wat een bril tegen een coronabesmetting kan doen. Dat heeft alles te maken met het aanraken van je gezicht. 'Een persoon heeft de gewoonte om zijn eigen gezicht gemiddeld 23 keer per uur aan te raken. In de ogen wrijven gebeurt zo’n drie keer per uur', staat in de studie. Brildragers wrijven daarentegen een stuk minder vaak in hun ogen.

Minder risico

Wanneer je langer dan acht uur per dag een bril draagt, loopt je twee tot drie keer minder risico om besmet te worden. Met name de traanbuizen spelen een belangrijke rol in de overdracht van het virus, vertellen de onderzoekers. 'Even in de ogen wrijven met besmette handen kan volstaan om Covid-19 op te lopen.'

Peer review

Helaas is de studie nog geen honger procent garantie. Het onderzoek moet namelijk nog getest worden door andere onderzoekers in de zogenaamde peer review. Toch lijken de resultaten veelbelovend te zijn. Voorlopig raden we dan ook niet aan om de bril in te ruilen voor contactlenzen.

Bron: Tipsenweetjes | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Tipsenweetjes
  • iStock