Van condooms tot de pil en een implanon: er zijn veel verschillende soorten anticonceptie. De laatste jaren kiezen steeds meer vrouwen voor een spiraal, waarmee je vijf tot tien jaar beschermd bent tegen zwangerschap. De een kiest voor een koperspiraal, terwijl de ander een hormoonspiraaltje laat plaatsen. Maarre, wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee soorten? Wij leggen het uit.
Spiraal
Veel vrouwen vinden het heel makkelijk: een spiraaltje. Het wordt in je baarmoeder geplaatst en zo ben je vijf tot tien jaar beschermd tegen een zwangerschap, afhankelijk van het type spiraal dat je kiest. Zo hoef je er niet elke dag op hetzelfde tijdstip om te denken om een pil te slikken. Het spiraaltje ziet eruit als een T-vormig ankertje van zo’n 24 tot 36 millimeter lang. Zowel de koperspiraal als de hormoonspiraal zorgen ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan nestelen in het baarmoederslijmvlies. Na plaatsing werkt een spiraaltje direct en ben je dus meteen beschermd.
Spiraaltje plaatsen
Je kunt een spiraaltje niet zelf plaatsen. Dit moet je door een getrainde huisarts, verloskundige of gynaecoloog laten doen. Voor het plaatsen wordt de grootte en de ligging van je baarmoeder bepaald door een inwendige echo. Daarnaast kijkt de arts natuurlijk of je niet al zwanger bent, voordat hij of zij het spiraaltje plaatst. Het plaatsen van het spiraaltje duurt enkele minuten. Allereerst wordt de baarmoeder zo veel mogelijk gestrekt, zodat het buisje met hierin het spiraaltje makkelijk kan worden ingebracht. Vervolgens plaatst de arts het spiraaltje in de baarmoeder. Het is per persoon verschillend hoe dit proces wordt ervaren. De een ervaart wat ongemak, vergelijkbaar met menstruatiepijn. Voor een ander is het veel pijnlijker. Ook kan het plaatsen van een spiraaltje gepaard gaan met bloedverlies en soms flauwvallen. Het is dus belangrijk om het daarna rustig aan te doen.
Twee soorten
Als je besluit een spiraaltje te nemen, heb je de keuze uit een koper- of een hormoonspiraal. Hoewel de werking van de twee hetzelfde is – ze beschermen beide tegen zwangerschap – zijn er ook enkele verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de werkingsduur en voor- en nadelen.
Koperspiraal
Een koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Door het koper treedt een soort ontsteking of irritatie op in de baarmoeder. Hierdoor kun je niet zwanger worden. Daarnaast maakt het koper de zaadcellen van de mannen inactief. Een voordeel van de koperspiraal is dat hij tien jaar werkt. Daarnaast geeft hij geen hormonen af, wat fijn is voor vrouwen die hier gevoelig voor zijn. Dit betekent wel dat je je eigen menstruatiecyclus behoudt. Je menstruatie kan ook langer en pijnlijker worden. Het koperspiraaltje werkt direct na plaatsing. Nadat het spiraaltje eruit is gehaald, ben je meestal ook direct weer vruchtbaar.
Hormoonspiraal
Een hormoonspiraal, zoals de Mirena of de Kyleena, zorgt net als een koperspiraal voor een ontstekingsreactie in de baarmoeder. Het spiraaltje geeft een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. Hierdoor kunnen zaadcellen moeilijker door het slijm van de baarmoedermond heenkomen en kan een bevruchte eicel zich niet nestelen in het baarmoederslijmvlies. Doordat dit spiraaltje hormonen bevat, kan je menstruatie veranderen of zelfs uitblijven. Zeker de eerste één tot drie jaar is er sprake van geen of zeer licht bloedverlies. Een hormoonspiraaltje is vijf jaar werkzaam.
Verschillen
Het grootste verschil tussen het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje is dat deze laatste hormonen afgeeft. Als jij iemand bent die slecht reageert op hormonen, kun je daarom misschien beter kiezen voor de kopervariant. Aan de andere kant: als je een hevige menstruatie hebt, kan een hormoonspiraaltje beter voor jou werken. Een tweede verschil is de werkingsduur van de spiraaltjes. Zo werkt de hormoonspiraal vijf jaar, terwijl je een koperspiraal tot zo’n tien jaar kunt laten zitten. Mocht je in de tussentijd zwanger willen worden? Dan kun je het spiraaltje makkelijk laten verwijderen bij de arts. In de meeste gevallen ben je dan direct weer vruchtbaar.
Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Unsplash
- Dingen voor Vrouwen
- Unsplash