23 Bijwerkingen van de pil die je moet weten

Van een betere huid tot risico op trombose en alles daartussenin.

Nadat bleek dat verschillende coronavaccins een risico op trombose met zich meedragen, riepen veel mensen op om ook de anticonceptiepil eens onder de loep te nemen. Het risico op bloedpropjes door de pil is namelijk veel hoger dan door het coronavaccin. Veel vrouwen – die soms al járen de pil slikken – wisten dit niet. Hoog tijd dus om de bijwerkingen van de pil eens te bekijken.

Bijwerkingen

Als je als tienermeisje bij de huisarts aanklopt met menstruatieklachten of huidproblemen, is de kans groot dat je een receptje voor de anticonceptiepil mee naar huis krijgt. Ook op latere leeftijd wordt de pil nog vaak voorgeschreven als anticonceptiemethode of om hormonale problemen tegen te gaan. Het lijkt er dus vaak op dat de pil 'gewoon' bij het leven van een (jonge) vrouw hoort.

Toch is het niet altijd duidelijk wat voor effect de pil op je lichaam heeft. Daarom besloten wij dit eens goed uit te zoeken. Van een zuivere huid tot risico op bloedpropjes en van een regelmatige menstruatie tot gewichtstoename: dit zijn de 23 bijwerkingen van de pil.

1. Regelmatig ongesteld

Vind jij het maar lastig om een peil te trekken op jouw menstruaties? Dan kan de pil een uitweg bieden. Je slikt immers 28 dagen lang elke dag een pil en bent vervolgens een weekje ongesteld. Ook kun je er – in overleg met je arts – voor kiezen om de pil door te slikken. Dan blijft je ongesteldheid helemaal uit, met eventueel eens in de zoveel tijd een doorbraakbloeding. Een regelmatige menstruatie brengt op zijn beurt weer veel gezondheidsvoordelen met zich mee, maar daar vertellen we je later meer over.

2. Lichter ongesteld

Niet alleen ben je regelmatiger ongesteld (of blijft je menstruatie helemaal uit als je de pil doorslikt), als het that time is, ben je ook lichter ongesteld. 'Dit komt doordat de hormonen in de pil het slijmvlies van de baarmoeder dunner maken. Hierdoor worden je menstruaties lichter', legt gynaecoloog Heather Irobunda uit aan Cosmopolitan US. Maar als je helemaal niet menstrueert, terwijl je wél een stopweek hebt ingelast, is het aan te raden om bij je huisarts aan te kloppen.

3. Licht bloedverlies

Hoewel dit een veelvoorkomende (maar very annoying) bijwerking van de pil is, houdt dit in de meeste gevallen binnen de eerste drie maanden op, vertelt dr. Irobunda. 'Het wordt veroorzaakt door de veranderingen in hormoonspiegels tijdens het gebruik van de pil. Die hormoonspiegels tasten vervolgens het baarmoederslijmvlies aan, wat tussentijds bloedverlies tot gevolg kan hebben.'

Volgens gynaecoloog Tia Jackson-Bey kan tussentijds bloedverlies er echter ook op wijzen dat de dosis oestrogeen te laag is. Het is daarom verstandig om je huisarts op te bellen als je merkt dat je vaak last hebt van spotting.

4. Vaginale droogheid

Sommige pillen die oestrogeen bevatten, kunnen ervoor zorgen dat vrouwen zelf geen oestrogeen meer produceren. 'Dit leidt tot een constante hoeveelheid hormoon, in plaats van fluctuerende oestrogeenspiegels', legt dr. Irobunda uit. Als je last hebt van droogheid down under, dan kan het zijn dat je een pil gebruikt met een lage dosis oestrogeen.

5. Gevoelige borsten

Door de hormonen kunnen je boobs behoorlijk gevoelig worden. Volgens dr. Jackson-Bey is dit vooral het geval wanneer je de pil net slikt of bent gewisseld van pil. Zij stelt dat deze bijwerking meestal na een paar maanden weer wegtrekt.

6. Misselijkheid

Sommige mensen voelen zich erg misselijk als ze net beginnen met het slikken van de pil, vertelt dr. Jackson-Bey. Houdt dit na drie maanden nog aan? Dan raadt ze je aan contact op te nemen met je huisarts. Toch zijn er ook een paar dingen die je zelf kunt doen om de misselijkheid tegen te gaan. Zo kan het helpen om de pil tegelijk met een maaltijd te slikken of juist vlak voordat je naar bed gaat. Probeer de pil tevens elke dag rond hetzelfde tijdstip te slikken.

7. Vaker hoofdpijn

Volgens een onderzoek uit 2005, dat gepubliceerd is in het American Journal of Obstetrics and Gynaecology, heeft ongeveer tien procent van de mensen die de pil begint te slikken vaker last van hoofdpijn. Dit duurt in de meeste gevallen een maand, waarna de hoofdpijn weer afneemt als het lichaam aan de pil begint te wennen. Toch kan het ook zo zijn dat de hoofdpijn aanhoudt. Het kan dan zijn dat je een te hoge dosering hebt. Daarom raadt dr. Jackson-Bey je in dat geval aan bij je huisarts aan te kloppen voor advies.

8. Minder vaak hoofdpijn

Juist, een andere bijwerking van de pil is dat je juist mínder vaak hoofdpijn kunt krijgen. Mensen die last hebben van zogeheten menstruele migraine, kunnen juist baat hebben bij het slikken van de pil.

9. Opgeblazen gevoel

Het schommelen van de hormoonniveaus door het slikken van de pil kan leiden tot het vasthouden van vocht en een opgeblazen gevoel, zo wijst een studie van het American Journal of Physiology uit. Deze effecten zijn vaak extra merkbaar voor mensen die lijden aan het prikkelbare darmsyndroom of andere maagdarmkanaalaandoeningen. Vaak neemt het opgeblazen gevoel na zo'n zes maanden af.

10. Lager risico op bepaalde kankers

Volgens meerdere onderzoeken is er een link tussen de pil en het risico op kanker. Het aantal gevallen van baarmoederkanker en eierstokkanker daalde met dertig tot vijftig procent onder pilgebruikers zonder een voorgeschiedenis van HIV of HPV.

11. Zuivere huid

Acné wordt grotendeels beïnvloed door hoge niveaus van androgenen, zoals testosteron en androsteendion. Door het slikken van de pil, die oestrogeen en progesteron bevat, worden die androgenen meer onderdrukt. Daarmee kan de pil dus voor een zuiverdere huid zorgen.

12. Minder krampen

Als je lichaam eenmaal aan de pil gewend is, kunnen je menstruaties lichter worden. Niet alleen zorgt dit bij sommige vrouwen voor minder bloedverlies, maar in veel gevallen ook voor minder menstruatiekrampen.

13. Grotere eetlust

Hormonen kunnen invloed hebben op je eetlust, waardoor je soms extra hongerig kunt worden. Dit geldt ook wanneer de oestrogeen- en progesteronspiegel in je lichaam verandert door de pil. 'In sommige gevallen kan de progesteroncomponent van de pil je eetlust stimuleren', legt dr. Jackson-Bey uit.

14. Stemmingswisselingen

Sommige vrouwen hebben het gevoel dat hun emoties worden afgevlakt als ze de pil slikken, terwijl anderen juist het idee hebben dat hun gevoelens versterkt worden. Zo zouden sommige mensen met depressieve of angstklachten hier juist méér last van krijgen door de pil, terwijl deze voor anderen er weer voor kan zorgen dat ze zich kalmer voelen. Eén ding is in ieder geval wel duidelijk: de pil heeft wel degelijk invloed op je stemming. Of dat nou in positieve of in negatieve zin is, dat is helaas nog maar de vraag.

15. Schimmelinfecties

De pil heeft invloed op hormonen die op hun beurt het vaginaal weefsel kunnen beïnvloeden. Hierdoor wordt dit weefsel in sommige gevallen vatbaarder voor infecties, zo weet dr. Irobunda. Heb jij nou het vermoeden dat je door het slikken van de pil vaker last hebt van schimmelinfecties down under? Dan kan het verstandig zijn om – in overleg met je arts – tijdelijk met de pil te stoppen. Stoppen de infecties dan ook? Dan lijkt het er op dat de pil wel degelijk verband houdt met de schimmelinfecties. Het kan dan raadzaam zijn om een andere anticonceptiemethode te kiezen.

16. Kans op trombose

Slik jij een pil die oestrogeen bevat? Dan heb jij meer kans op bloedpropjes in je benen of longen, zo vertelt dr. Irobunda. 'Het hormoon oestrogeen kan ervoor zorgen dat je bloed gemakkelijker stolt', legt ze uit. Trombose kan levensbedreigend zijn. Heb jij eerder trombose gehad of misschien iemand in je familie? Dan is het heel belangrijk om met je huisarts te overleggen of de pil een geschikte anticonceptiemethode voor jou is. Ook wanneer je geen trombose in je familie hebt, is het in ieder geval goed om over deze bijwerking van de pil na te denken.

17. Minder complicaties bij bloedarmoede

Verschillende onderzoeken laten een verband zien tussen het gebruik van de pil en minder gevallen van bloedarmoede – een aandoening waarbij je minder rode bloedcellen hebt. Deze bloedcellen transporteren het zuurstof naar alle organen. 'Omdat je tijdens je menstruatie vaak minder bloed verliest als je de pil slikt, houd je vaak ook meer rode bloedcellen over', legt dr. Irobunda uit. 'De pil houdt niet alleen het aantal rode bloedcellen hoger, maar ook het hemboglobine- en ijzergehalte blijft hoger.

18. Minder pijn tijdens de daad

Waar we eerder nog schreven dat de pil voor vaginale droogheid kan zorgen, merken andere vrouwen juist een tegenovergesteld effect. Doordat ze down under natter worden, hebben ze in veel gevallen ook minder pijn tijdens de daad.

19. Pigmentvlekken in je gezicht

Volgens een onderzoek in het British Journal of Dermatology kunnen orale contraceptiva het risico op een huidaandoening genaamd melasma verhogen. Dit houdt in dat je last kunt krijgen van bruine vlekken in je gezicht. Vooral wanneer andere mensen in je familie kampen met dit huidprobleem, heb je hier meer kans op, zo wijst het onderzoek uit. Wil je deze bruine vlekken niet riskeren? Dan kun je er ook voor kiezen om een spiraaltje te nemen. Volgens verschillende studies zorgt die anticonceptiemethode niet voor melasma.

20. Lager libido

Sommige mensen ervaren dat ze minder vaak in the mood zijn wanneer ze de pil slikken, vertelt dr. Jackson-Bey. 'Dit is logisch, want je hebt niet je normale hormoonfluctuatie die je zou hebben zonder de pil.' Ze wijst erop dat veel hiervan te wijten kan zijn aan de andere bijwerkingen van de pil, zoals vaginale droogheid en pijnlijke borsten. In veel gevallen neemt de sex drive na negen maanden na het beginnen met de pil weer toe, zo wijst een onderzoek in het blad Contraception uit. Dat is iets om naar uit te kijken!

21. Beter humeur

Eerder spraken we al over de stemmingswisselingen die de pil kan veroorzaken. Zo kan het voor sommige mensen depressieve of angstige gedachten versterken. Toch zijn er ook studies die aanwijzen dat de pil juist zulke gevoelens kan afzwakken en depressie kan verminderen.

22. Ander type

Vind jij ineens een heel ander slag jongens of meisjes aantrekkelijk nadat je aan de pil bent gegaan? Dat kan best kloppen. Mensen die de pil slikken gaan namelijk vaker voor een zorgzamer type dan voor een seksueel spannender type. Good to know!

23. Betere gewrichten

Tot slot zou de pil ook voor betere gewrichten kunnen zorgen. Uit een onderzoek in de National Library of Medicine blijkt dat er een correlatie (dus geen causaal verband) is tussen de pil en minder gevallen van knieblessures. Volgens de onderzoekers komt dit doordat de pil het oestrogeenniveau onder controle houdt. Als dit niveau te hoog is, kan dit tot zwakkere gewrichten leiden.

Bron: Grazia | Beeld: iStock

Laatste nieuws