5 Dingen die de werking van de pil beïnvloeden

Je kunt het maar beter weten.

Pil werkt niet

Slik jij braaf iedere dag de pil en ga je ervan uit dat het allemaal goed zit? Dat is niet altijd de juiste instelling, want er zijn nog best wat factoren die de werking van de pil kunnen beïnvloeden. We hebben de 5 grootste boosdoeners voor je op een rijtje gezet.

1. Antibiotica

Volgens verschillende studies van de Universiteit van Santa Barbara, Californië, hebben niet alle antibiotica effect op je anticonceptie, zoals eerder altijd wel werd gedacht. Toch is er één soort antibioticum, namelijk Rifampicine, die wel je anticonceptie aantast. Dit houdt in dat gedurende je de antibiotica slikt, je pil minder goed werkt. Vraag dus altijd aan een arts of de antibiotica die je neemt effect heeft op je pil.

2. Onregelmatige inname

Het beste is om de pil iedere dag rond hetzelfde tijdstip in te nemen. Volgens de bijsluiter ben je dan voor 99,9% beschermd. Een beetje speling is echter geen probleem, zoals elke avond voor je gaat slapen. Als je grote onregelmatigheden hebt, bijvoorbeeld dat je hem de ene keer in de ochtend en de andere keer in de avond neemt, kan dit wel voor problemen zorgen. Probeer dus nooit over te slaan en een zo goed mogelijk ritme in je inname te krijgen.

3. Overgeven of diarree

Als je ziek bent of een keer te hard hebt gefeest en je binnen twee uur nadat je je pil hebt ingenomen moet overgeven, geldt dit als een 'gemiste pil'. Lees in dat geval de bijsluiter van je pil wat je moet doen als dit gebeurt en raadpleeg een arts.

4. Stoornissen aan het spijsverteringskanaal

Darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn kunnen ervoor zorgen dat bepaalde voedingsstoffen niet door de darmen worden opgenomen, en zo ook de hormonen in de pil. Daarnaast kan chronische diarree ook de opname van de pil belemmeren, zoals je eerder zag bij puntje 3. In veel gevallen zal bij mensen die een ziekte aan het spijsverteringskanaal hebben ook niet worden aangeraden om voor een orale anticonceptie te kiezen.

5. Medicijnen voor beroertes, epileptische aanvallen of migraine

Medicijnen voor deze aandoeningen hebben invloed op de manier hoe de lever hormonen afbreekt en verwerkt. Het kan er bij de hormonen in de pil dan ook voor zorgen dat deze niet worden opgenomen of zelfs worden afgebroken. Het is daarom altijd belangrijk om met een arts te overleggen welke medicatie er samen kan met de anticonceptie.

Bron: Self Magazine | Beeld: iStock

Misschien ook voor jou:
Stoppen met de pil? Dit doet het met je huid en haar
Lifestyle
  • Self Magazine
  • iStock