Aha: kunnen dromen nou wel of niet de toekomst voorspellen?

Wat denk jij?

dromen

Lijkt je droom soms ook zo realistisch, dat het haast lijkt dat het echt is? Vooral als die ene droom later ook nog eens uitkomt. Creepy! Veel mensen hebben weleens een déjà rêvé (het gevoel dat je iets gedroomd hebt voordat het echt gebeurt, red.) meegemaakt. Maar is dit toeval of kunnen dromen de toekomst echt voorspellen?

Toekomst voorspellen

Volgens neurowetenschapper Sidarta Ribeiro kunnen je dromen zomaar eens écht de toekomst voorspellen. Zo heeft hij veel onderzoek gedaan naar dromen en meent dan ook dat er een grote kans is dat ze een voorspellende functie hebben. Toch ligt dit iets genuanceerder dan je wellicht denkt, vertelt hij aan mindbodygreen. “Het is geen allesbepalend orakel dat kan voorspellen wat er gaat gebeuren. Het is eerder een zeer geavanceerde, probabilistische, neurobiologische machine die is gebaseerd op wat er in het verleden is gebeurd – en mogelijke toekomsten simuleert.” Met andere woorden: onze dromen brengen voortdurend mogelijke scenario’s naar voren van hoe de toekomst eruit zou kúnnen zien, gebaseerd op wat onze hersenen weten van het verleden.

Nieuwe ideeën en creativiteit

We weten dat dromen – en eigenlijk slaap in het algemeen – een rol spelen bij het vasthouden van herinneringen. Door dat te doen, helpen dromen ons te leren en ons voor te bereiden op de toekomst. Daarnaast zijn ze “een bron van nieuwe ideeën en creativiteit”, gaat Ribeiro verder. “Naast de neurologische processen die spelen, heb je het symbolische droomniveau dat op een voorspellende manier gerelateerd is aan je echte leven.” Dit betekent dat in ieder geval een deel van je dromen kan kloppen met je ervaring. Aha!

Bron: Marie Claire | Beeld: Unsplash

Lifestyle
  • Marie Claire
  • Unsplash