Dit moet je weten over sporten tijdens je zwangerschap

Altijd goed om rekening mee te houden.

sporten zwangerschap

Als je zwanger bent, kom je in een heel nieuwe wereld terecht. En daar komen ook heel veel vragen bij kijken. Een daarvan is meestal wat je wel en niet mag als het op sporten aankomt. Wij praten je bij.

Sporten tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, staat je lichaam negen maanden lang in dienst van het gezond laten groeien van je baby. Een uitdagende klus, waarvoor een hoop energie, discipline, doorzettingsvermogen én een sterk lichaam nodig is. Daarom hebben zowel jij en je kindje baat bij regelmatige beweging. Sporten tijdens de zwangerschap is zelfs aan te raden, omdat het de kans op complicaties met maar liefst 40 procent vermindert! Ook krijgen vrouwen die regelmatig bewegen minder last van zwangerschapskwaaltjes en komen ze op een gezonde manier aan.

Sportschema aanpassen

Omdat je lichaam in de loop van je zwangerschap flink verandert, is het wel aan te raden om je sportschema hierop aan te passen, zo laat bewegingsdeskundige Esther van Diepen weten aan Ouders van nu. Forceer niet en luister tijdens en vlak na het bewegen naar je lichaam, is haar advies. Bij bekkenklachten of extreme vermoeidheid kun je het beter iets rustiger aan doen. Ook als je voor de zwangerschap niet sportte, is het verstandig je sportplannen van tevoren te bespreken met je verloskundige.

Sporttips

Van Diepen geeft je 7 tips voor het sporten tijdens de zwangerschap:

- Zorg dat je lichaamstemperatuur niet te veel oploopt.

- Train op maximaal zeventig procent (je moet kunnen blijven praten).

- Drink genoeg water tijdens het sporten.

- Eet voor en na het sporten een koolhydraatrijke snack.

- Put jezelf niet helemaal uit, stop op tijd.

- Sport niet langer dan een uur per keer.

- Luister goed naar je lichaam.

Deze sporten liever niet

Hoewel sporten tijdens de zwangerschap dus aan te raden is, zijn niet alle sporten geschikt. Aan de volgende sporten kun je je beter niet wagen:

Skiën: als je verder in je zwangerschap bent, kun je het beste alleen nog hele kleine heuveltjes nemen.

Duiken en parachutespringen: tijdens de zwangerschap ben je extra gevoelig voor compressieziekte.

Paardrijden: in het begin van de zwangerschap kan het eventueel, mits je een ervaren ruiter bent. Later alleen rustige ritjes op een rustig paard.

Contactsporten als hockey en voetbal: geen probleem in het eerste en tweede trimester. Daarna neemt de kans op blessures toe en loop je het risico om een bal of stick in je buik te krijgen.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Marie Claire
  • iStock