Dit gebeurt er met je lichaam als je kauwgom doorslikt

Is het echt zo erg?

kauwgom

Bijna iedereen heeft weleens per ongeluk kauwgom doorgeslikt. No worries, het is minder erg dan je denkt. We leggen je uit wat er gebeurt met je lichaam als je een gummetje doorslikt.

Verschillende stofjes

Veel mensen gebruiken kauwgom dagelijks om een frisse adem te krijgen, om hun eetlust te verminderen of zelfs uit verveling. Maar weet je eigenlijk waar je op kauwt? Kauwgom is niets meer dan een stukje plastic. Op de verpakking staat niet letterlijk dat er plastic in zit, maar de ingrediëntenlijst bevat vaak wel ‘gombasis’. En daarin zit polyethyleen: een van de meestgebruikte plasticsoorten die ervoor zorgt dat je kauwgom zacht en flexibel is.

Feit of fabel

De kans is groot dat je ouders vroeger hebben gezegd dat je je kauwgom absoluut niet mag doorslikken. Het zou blijven plakken in je darmen of zelfs jarenlang in je maag blijven zitten. De ‘grappige’ vaders onder ons claimden daarnaast graag dat er een ‘kauwgomballenboom’ in je buik zou groeien. Maar is het nou eigenlijk echt zo gevaarlijk om een stukje kauwgom door te slikken? Niet echt. Als je je kauwgompje doorslikt, komt deze eerst in je maag terecht. Eenmaal daar kan je lichaam de meeste ingrediënten gewoon afbreken. Er zijn wel bepaalde stoffen die je niet verteert, maar deze verlaten je lichaam alsnog via de achterdeur (als je begrijpt wat we bedoelen). Hoewel het dus niet de bedoeling is om kauwgom door te slikken, is het absoluut geen reden tot paniek als het per ongeluk wel een keer gebeurt.

Als je vaak je kauwgom doorslikt, kan er echter wel een probleem ontstaan. Als het regelmatig gebeurt kan de kauwgom zich ophopen tot een prop in je spijsverteringsstelsel. Deze blokkeert dan je darmen. Deze kans is overigens nog steeds heel klein, maar wel groter bij kleine kinderen en mensen met vernauwing in hun maag-darmstelsel, zoals bij de ziekte van Crohn.

Health
  • Kookfans, NPO 3 Best Bites
  • Adobe Stock