Stukje wandelen? Dít is waarom je de stappenteller beter thuis kunt laten

Er zijn veel belangrijkere dingen om op te letten.

wandelen

We zijn natuurlijk allemaal bekend met het principe van de 10.000 stappen. Volgens dit principe zorgt het zetten van 10.000 stappen per dag voor de meest gunstigste effecten op je gezondheid. Toch krijgt de theorie regelmatig kritiek, want klopt die norm wel? En zijn er geen belangrijkere dingen om op te letten tijdens het wandelen?

Wandelen

Dat wandelen goed is voor je gezondheid, is een feit. Zeker wanneer je eropuit trekt voor een flinke wandeling door de natuur, kan dit wonderen doen voor je conditie. Hoe meer je wandelt, hoe groter het vermogen van je longen. Zo neem je meer zuurstof op en wordt je bloeddruk verlaagd. Supergezond!

Aantal stappen

Maar als we alleen naar het aantal stappen kijken, richten we ons op het verkeerde aspect van wandelen. Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA Neurology en JAMA Internal Medicine, blijkt namelijk dat je vooral op het wandeltempo zou moeten letten. Wanneer je op een hoger tempo wandelt, zou je veel meer gezondheidsvoordelen uit wandelen kunnen halen, concludeert het onderzoek.

Onderzoek

Voor het onderzoek werd maar liefst zeven jaar lang een groep mensen gevolgd en hun beweging geanalyseerd. En wat bleek? Wanneer ze op verschillende momenten van de dag op hoog tempo een klein stukje gingen wandelen, werd de minder kans op hartaandoeningen, kanker en dementie kleiner. Dat effect bleek een stuk groter dan wanneer je een half uurtje op normaal tempo gaat wandelen. Dat hadden we niet verwacht!

Gezondheidsvoordelen

Betekent dit dat je lange wandelingen geen zin hebben? Absoluut niet. Wandelen heeft ontzettend veel voordelen, zoals het stimuleren van je spijsvertering. Naast lichamelijke voordelen, is wandelen ook goed voor je mentale gezondheid. Je kunt je hoofd leegmaken en voelt je na een wandeling rustig en ontspannen. Probeer beide soorten wandelingen af te wisselen en je hebt alle gezondheidsvoordelen te pakken!

Fit
  • Tips en Weetjes, Libelle, ASR