Wat zouden we in Nederland nu het meeste eten? De gemiddelde 'Hollandse keuken' van tegenwoordig ziet er alweer heel anders uit dan die van pakweg 30, 40 jaar geleden. We mogen namelijk erg graag pasta en rijstgerechten eten. Dit doen we vaker dan decennia geleden. Het leuke is ook dat er veel meer keuze is op dat gebied. Kende de Nederlander van 30, 40 jaar geleden alleen spaghetti, macaroni en lasagne, nu zijn daar vele varianten bijgekomen. Dit geldt ook voor de Aziatische keuken, die de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid is met maaltijden uit andere landen, zoals de Thaise en Indonesische keuken. Maar wat staat er nu in de huidige tijd het meeste op tafel?
Welke maaltijd staat het vaakst op tafel?
Het RIVM heeft in maart dit jaar in een verslag van een voedselpeiling aangetoond dat Nederlanders steeds meer vezelrijk voedsel eten, meer groenten en fruit eten dan pakweg 10 jaar geleden. Toch zijn we er nog niet volgens het RIVM; de Nederlander mag dan wel beter zijn gaan eten, maar houdt zich nog onvoldoende aan de hoeveelheid ervan.
Naast de peiling van het RIVM heeft ook Jumbo een inkijkje gegeven in het eetgedrag van de Nederlander, en ditmaal concreter: ja, nog steeds staat de AVG-maaltijd (Aardappels, Vlees en Groenten) gemiddeld het vaakste op het menu van in Nederland. Echter, we mogen ook heel graag pasta en rijstmaaltijden maken. Het is dus maar een nipte voorsprong voor de AVG-maaltijd!
Wat eten we vandaag?
Iedere dag weer die vraag: wat eten we vanavond? Volgens Jumbo koopt de helft van haar klanten pas op de dag zelf de boodschappen voor diezelfde avond. Best een uitdaging dus om telkens wéér iets te bedenken. Het is handig om een maaltijd kalender te maken, dan hoef je niet telkens weer te bedenken wat je die avond eet.
Om het jezelf nog makkelijker te maken stem je de kalender af op eventuele activiteiten van die avond. Zijn jullie iedere woensdag pas laat thuis, dan kook je op dinsdag voor 2 dagen. Denk ook eens aan maaltijdsoepen tijdens de winter, en aan maaltijdsalades tijdens de zomer; kortom, beweeg met het seizoen mee.
De kalender is even werk, maar al snel zul je merken hóeveel tijd een praktische planning je scheelt. Je kunt er op vooruit boodschappen doen, zonder ooit nog in de supermarkt te denken 'wat zullen we eten vanavond'.
Inspiratie opdoen
We zijn niet veel bezig met wat er 's avonds op tafel moet komen, vaak wordt dit op de valreep besloten. Maak je gebruik van de maaltijdkalender, dan kun je wel even wat inspiratie gebruiken. Speur eens door een receptenwebsite om inspiratie op te doen, en maak het vooral niet te ingewikkeld op doordeweekse dagen. Tijdens het weekend kun je uitpakken als je echt van koken houdt. Veel mensen pakken één van de dagen om uitgebreid te koken, en één van de dagen om juist voor heel makkelijk te gaan, zoals een heuse snackmaaltijd uit de airfryer, of een afbakpizza.
- Pexels / August de Richelieu