Sporten in de ochtend: is dat echt het beste moment?

Vroege vogels vangen de dikste wormen.

sporten ochtend

Voor dag en dauw jezelf in het zweet werken; het is niet voor iedereen weggelegd. Toch zijn er veel mensen die 's ochtends vroeg opstaan en sporten als de ultieme manier zien om hun dag te beginnen, zoals bijvoorbeeld de lezers van boeken als The 5 AM Club of The Miracle Morning. Maar heeft het écht zoveel zin om je dag zo vroeg en sportief te beginnen, en hoe pak je dat dan aan?

Sporten in de vroege uurtjes

We vallen maar meteen met de deur in huis: je dag beginnen met een work-out heeft zeker verschillende voordelen ten opzichte van later op de dag sporten. Zo verbetert het je slaap, omdat je slaap-waakcyclus een kickstart krijgt door het sporten in de ochtend, waardoor het slaaphormoon melatonine 's avonds eerder vrijkomt. Daarnaast zijn je cortisolniveaus hoger in de ochtend, en sporten kan helpen om die te reguleren, waardoor je je gedurende de dag minder gestrest voelt.

Als je last hebt van een hoge bloeddruk, kan sporten ook helpen om deze te verlagen. Zo kan al een half uurtje sporten in de ochtend ervoor zorgen dat je bloeddruk tot wel acht uur lang lager blijft.

Een ander voordeel zijn de endorfines die je aanmaakt tijdens het sporten, waar je de hele dag profijt van hebt, omdat ze een goede mood stimuleren. Sporten dichter bij je bedtijd verhoogt je hartslag en lichaamstemperatuur, wat beide niet bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Als dat niet genoeg redenen zijn om je wekker eerder te zetten...

Ochtendmens

Ondanks al die voordelen begrijpen we dat je liever in bed blijft liggen als je geen ochtendmens bent. Gelukkig kun je het jezelf makkelijker maken als je toch de voordelen van sporten in de ochtend wilt ervaren.

Leg allereerst je sportkleding de avond van tevoren klaar. Zo hoef je 's ochtends alleen maar op te staan en je aan te kleden, wat de drempel al een beetje kleiner maakt. Kies ook een sport die je leuk vindt, zodat je ook zin hebt om te gaan bewegen. Leg jezelf geen routine op die je geen plezier geeft, maar iets wat je graag doet. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om het vol te houden.

Maak het leuk voor jezelf door een beloning aan je work-out te koppelen. Trakteer jezelf op je favoriete koffie na afloop of koop een nieuwe sportoutfit als je het een maand hebt volgehouden, bijvoorbeeld. Zo geef je jezelf extra motivatie om door te zetten.

Het kan ook helpen om samen met iemand de uitdaging aan te gaan om 's ochtends te sporten, zelfs als je niet van plan bent om samen te trainen. Een berichtje naar elkaar sturen om te vragen hoe de work-out ging, kan al motiverend werken. Door elkaar verantwoordelijk te houden, hebben jullie beiden een goede stok achter de deur. Succes gegarandeerd!

Fit
  • Women's Health
  • Adobe Stock