Last van stress? Deze yogaposes helpen je ontspannen

Yoga staat bekend als een uitstekende manier om te ontspannen, maar voor beginners kan een yogales nog best een uitdaging zijn en allesbehalve ontspannend aanvoelen. Gelukkig zijn er enkele yogaposes die spanning en stress helpen verminderen, en die iedereen kan uitvoeren, zelfs als je nog onervaren bent!

yoga

Yoga

Als je nog niet bekend bent met yoga, leggen we je graag uit wat deze praktijk inhoudt. Yoga is een oude praktijk uit India die zich richt op het verbeteren van lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid. Het combineert fysieke houdingen en bewegingen met ademhalingsoefeningen en meditatie om je welzijn te bevorderen en de balans tussen lichaam en geest te herstellen.

Ook in de westerse wereld is yoga al lange tijd een populaire bezigheid. In sportscholen en yogastudio's kun je lessen volgen die je introduceren in deze bijzondere wereld.

Voordelen van yoga

Hoewel yoga voor iedereen goed zou zijn, is niet iedereen geïnteresseerd in deze toch enigszins spirituele bezigheid. De houdingen zijn – vooral voor beginners – soms oncomfortabel en allesbehalve ontspannend. Toch kun je ook als beginner de vruchten van yoga plukken door eenvoudig te beginnen. Ben je nieuwsgierig naar welke eenvoudige poses je kunt uitvoeren om direct stress en spanning te verminderen? Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Childspose

Als je ooit eens yogalesje hebt gedaan, is de kans groot dat je deze pose herkent. Het is een houding die veel wordt ingezet tussen meer ingewikkelde oefeningen door, om even weer tot jezelf te komen. In deze pose zit je op je hielen en rust je bovenlichaam op je bovenbenen, je voorhoofd op de mat en je handen zijn over de grond voor je uit gestrekt.

Childs pose | Beeld: NL Beeld

Forward bend

In deze pose sta je als eerst rechtop, en buig je langzaam voorover vanuit de heupen. Daarna probeer je je handen naar de grond te brengen. Je knieën kunnen licht gebogen blijven als dat nodig is.

Forward bend | Beeld: NL Beeld

Cat-cow

Met deze oefening focus je je op je ruggengraat. Je staat op handen en knieën en maakt je rug afwisselend hol en bol. Je doet dit onder begeleiding van je ademhaling: als je inademt, til je je hoofd op en maak je je rug hol. Op je uitademing draai je je bekken naar achteren en trek je je buikspieren in, waardoor je rug omhoog komt.

Cat-cow pose | Beeld: NL Beeld

Savasana

Dé pose om lekker te ontspannen! In Savasana lig je plat op je rug met je benen iets uit elkaar en je armen ontspannen naast je lichaam, met de handpalmen naar boven gericht. Deze pose wordt ook wel lijkhouding genoemd, en doe je vaak aan het einde van de yogales. Enne, je zal niet de enige zijn die in slaap valt tijdens deze pose hoor!

Savasana | Beeld: NL Beeld

Garudasana

Deze kan een beetje tricky zijn. In Garudasana sta je op één been, terwijl je het andere been over het eerste heen wikkelt en de voet achter je kuit plaatst. Je armen worden ook gekruist, waarbij de handen samenkomen.

Garudasana | Beeld: NL Beeld

Ben je geïnteresseerd in yoga, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Veel sportscholen bieden tegenwoordig toegankelijke groepslessen aan, evenals yogastudio’s met gediplomeerde instructeurs die je op weg kunnen helpen. Ook op YouTube vind je tal van video's die elke pose stap voor stap uitleggen, en kun je lesjes en routines leren. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar je moet ergens beginnen!

Fit
  • Vitakruid, Happinez
  • Adobe Stock