Last van haaruitval in de herfst? Dit zijn de oorzaken en oplossingen

In het najaar merken we vaak dat ons haar meer uitvalt dan normaal, en velen van ons schrikken van de hoeveelheid haar die we verliezen. Er is echter een verklaring voor waarom ons haar juist nú uitvalt, en er zijn een aantal tips en trucs die je kunt volgen om dit tot een minimum te beperken.

haaruitval

Seizoenen

Als je deze maand regelmatig schrikt van de hoeveelheid haar in je borstel of doucheputje, dan hebben we nieuws voor je. Het najaar is in volle gang, en dat betekent dat je haar meer uitvalt dan in de voorgaande maanden. In oktober valt je haar zelfs het meest uit! Dit komt door de natuurlijke cyclus van je haar, die in het najaar zijn einde bereikt. De zomerse omstandigheden hebben namelijk een positieve invloed op je hormonen, wat de haargroei versnelt. Aan het einde van de zomer komt een deel van je haar in de laatste fase terecht, waarna het uitvalt.

Haarcyclus

De haarcyclus begint met de groeifase, gevolgd door de overgangsfase, en eindigt met de rustfase. Aan het einde van deze rustfase valt het haar uit. De groeifase kan twee tot zes jaar duren, terwijl de overgangsfase slechts één tot drie weken in beslag neemt. De rustfase varieert van één tot drie maanden, waarna het haar uitvalt. Vooral in de herfst en winter ervaren veel mensen meer haaruitval.

Haaruitval

Dat je haar in het najaar meer uitvalt, is normaal, maar de intensiteit kan per persoon verschillen. Sommige mensen hebben tot wel vier keer meer haaruitval dan in de rest van het jaar, wat behoorlijk zorgwekkend kan lijken. Gemiddeld verlies je tussen de 50 en 120 haren per dag. Dat lijkt veel, maar bedenk dat er ook voortdurend nieuwe haren bijgroeien en je honderdduizenden haren hebt. Bij normaal haarverlies zul je dan ook geen verschil merken in de dikte van je haardos.

Overmatig haaruitval is echter erg vervelend. Als je merkt dat je haar aanzienlijk dunner wordt of als je kale plekken ontdekt, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Extreem haarverlies kan namelijk wijzen op problemen met je schildklier, een hormonale onbalans of bloedarmoede.

Levensstijl

Ook een gezonde levensstijl is ontzettend belangrijk voor een volle haardos, want zowel stress als slechte voeding kan haarverlies veroorzaken. Door je lichaam goed te ondersteunen in het najaar, kun je haaruitval helpen tegengaan. Dit doe je door een gezond voedingspatroon te volgen, rijk aan vitaminen en mineralen. Voeding die veel ijzer, omega-3, zink en vitamine B en D3 bevat, is daarbij essentieel. Daarnaast kun je supplementen zoals biotinetabletten overwegen om je haar extra te ondersteunen.

Wees bovendien lief voor je haar. Gebruik kwalitatief goede shampoos en conditioners, introduceer voedende haarmaskers in je routine, en borstel je haar voorzichtig. Beperk het gebruik van hittetools tot een minimum om je haar zoveel mogelijk te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Beauty en Fashion
  • Beauclinic, Spullen voor krullen
  • Adobe Stock