Dit is de reden waarom je minder slaap nodig hebt wanneer je ouder wordt

Heb jij dit ook altijd al willen weten?

Dit is de reden waarom je minder slaap nodig hebt wanneer je ouder wordt

Baby's en kleine kinderen slapen veel en doen vaak dutjes. Als je wat ouder bent, wordt dit minder en volwassenen hebben nóg minder slaap nodig. Maar hoe kan het eigenlijk dat je minder slaap nodig hebt naarmate je ouder wordt? Volgens neuroloog Hans Hamburger van Neurologiecentrum Amsterdam is dit een grote misvatting. 

Misvatting

Een misvatting? Hij geeft toe dat kinderen meer slapen, maar daar houdt het wel mee op. "Ja, als groeiende en lerende baby slaap je zestien uur, als scholier een uur of tien en als achttienjarige een uur of negen. Maar 25-jarigen zitten op zeven tot acht uur en in principe blijft dat tot op hoge leeftijd de menselijke slaapbehoefte."

Actief

Hoe het dan komt dat ouderen vroeger op zijn? Volgens Hans zou dat komen uit verveling en eenzaamheid, maar niet omdat ze minder slaap nodig hebben. Het feit dat ze zo vroeg wakker worden zal waarschijnlijk komen omdat ze dan ook eerder naar bed zijn gegaan, of overdag even wegdutten. Ook hangt het ervan af of de persoon in kwestie werkt of de hele dag thuis zit. "Als je de hele dag in een stoel zit te kijken of de planten in de vensterbank wel groeien, dan heb je ook weinig behoefte aan rust. Maar dat hangt met activiteit samen en niet met leeftijd. Gemiddeld genomen heeft een zeventigjarige na een arbeidzame dag evenveel slaap nodig als een dertigjarige." 

Lees ook: Artsen waarschuwen: Neem nooit je telefoon mee als je naar het toilet gaat  

Bron: Quest, Beeld: iStock