Zo maak je jouw haar winterklaar

Buiten is het koud en nat, maar jouw haar zit er warmpjes bij

Zo maak je jouw haar winterklaar

Net als de huid heeft het haar veel te verduren tijdens de wintermaanden. Het raakt de glans kwijt, breekt snel af, is enorm droog, de punten gaan snel splijten en je haar wordt binnen no time vet. Dan is het tijd voor de winter-rescue! Hieronder de beste tips, zodat jij met verzorgd haar de deur uit kan. 

Droogbeleid

Ga nooit met nat haar slapen. Het haar is als het nat is nog kwetsbaarder en door gewoel en gedraai op je kussen kan het afbreken. Alternatief als je niet wilt föhnen: hair plopping. Breng in vochtig haar ruimschoots je favoriete gladmakende stylingproduct aan. Wikkel het dan in een groot, schoon katoenen T-shirt en knoop de mouwen als een soort ‘tulband’ vast – een gladde stof is zachter voor je haar dan een handdoek. Op YouTube vind je onder ‘hairplopping’ diverse filmpjes van hoe je de wikkeltruc stap voor stap voor elkaar krijgt. Niet de meest charmante look, maar als je ’s ochtends wakker wordt, is je haar droog, zacht én pluisvrij.

Minder stylen

Alles wat je met je haar doet, van wassen tot opsteken of borstelen, is eigenlijk al een vorm van schade aanrichten. Probeer het hooguit één keer per week te wassen, borstel het twee keer per dag en als je echt geen warme stylingtool hoeft te gebruiken (föhn, krultang) laat die dan links liggen. Of knijp het meeste vocht eruit en laat je haar zoveel mogelijk aan de lucht drogen voor je gaat föhnen of stylen. Wacht ook met borstelen totdat je haar voor 80% droog is.

Opstapeling

Soms kan het ook zijn dat je haar maar niet wil zitten, omdat er nog restjes shampoo en stylingproducten in zitten. Die trekken vuildeeltjes aan waardoor je haar slap, dof en sneller vet wordt. Dan kun je wel een bataljon verzorgingsproducten gebruiken, maar is het juist beter om het eerst extra grondig te reinigen. Met een speciale shampoo die, mild genoeg voor je hoofdhuid, alle ‘ballast’ wegneemt zoals Moroccanoil Clarify Shampoo of L’Anza Healing Pure Clarifying Shampoo.

Tip

Vaak last van statisch klitterig haar? Probeer deze gouwe ouwe: vervang een kussensloop van katoen door een satijnen of zijden versie. Dan glijdt je haar beter terwijl je ligt te woelen en raakt het niet in de war. Beste borstels om je haar zonder sjorren uit de klit te halen: Ikoo, Tangle Teezer en Rock and Ruddle.

Lees ook: Zo maak je jouw gezicht winterklaar 

Lees ook: Zo maak je jouw lichaam winterklaar 

Beeld: iStock