Hoe het komt dat sommige mensen praten in hun slaap?

Schrok jij je ook weer rot toen jouw vriend het deed?

Hoe het komt dat sommige mensen praten in hun slaap?

Lig je rustig te slapen, begint je vriend ineens te mompelen. Eerst denk je nog dat hij het tegen jou heeft, maar na een minuut of twee heb je door dat hij hardop droomt. Maar hoe komt het eigenlijk dat hij dat wel doet en jij niet?

Brabbelen

Sommige mensen zeggen een paar woorden in willekeurige volgorde, anderen weten hele verhalen uit te kramen tijdens hun slaap. Praten in je slaap is een soort slaapstoornis die tijdens iedere fase van de slaap kan voorkomen. Het kan wijzen op apneu, nachtmerries of een verstoring van de REM-slaap. Daarnaast kun je er ‘last’ van hebben als je ziek bent, stress hebt of te weinig slaapt.

Kletskous

Onze hersenen maken volgens onderzoekers tijdens de slaap glycine en gamma-aminoboterzuur aan om ons lichaam tijdelijk te verlammen. Deze stofjes moeten er ook voor zorgen dat je stembanden worden uitgeschakeld, maar dat gebeurt dus niet bij iedereen. Het gevolg? Je kletst.

Wat kun je ertegen doen?

Wanneer je praat in je slaap, is het verstandig om slaapgewoontes aan te leren. Ga bijvoorbeeld iedere avond op (ongeveer) hetzelfde tijdstip naar bed. Slaap daarnaast genoeg uren en probeer op een vast tijdstip op te staan. Ja, ook in het weekend!

Is het erg?

Als je af en toe wat zegt in je slaap, hoef je je echt niet direct zorgen te maken. Komt het vaker voor of zorgt het ervoor dat je de volgende dag slechter functioneert? Dan kan het een teken zijn van een dieperliggende slaapstoornis en is het handig om eens langs te gaan bij je dokter.

Lees ook: Door deze paar dagen vrij te nemen heb je 2 weken vakantie 

Bron: Marie Claire, Beeld: iStock