Je kunt beter kort slapen dan helemaal niet

Een nachtje doorhalen zit er dus niet meer in!

Je kunt beter kort slapen dan helemaal niet

Heb je een avond flink gefeest of heb je een deadline voor je school of werk en besluit je om de nacht maar door te halen? Dat is één van de slechtste dingen voor je gezondheid die je kunt doen. Volgens onderzoek is het beter om dan een uurtje te slapen dan helemaal niet. 

Nachtbraker

"Wat maakt dat uurtje dan uit", zul je denken, maar dit maakt eigenlijk een wereld van verschil. Het zit namelijk zo: Als je voor een langere tijd wakker bent, maakt je lichaam het stofje adenosine aan. Dit zorgt er gedurende de dag voor dat je minder scherp bent. Als je voor langere tijd wakker bent heb je veel van deze stof in je lichaam en kun je minder goed nadenken en praten en kun je zelfs zomaar in slaap vallen. 

Onderzoek

Als je heel even gaat slapen zorgt je slaap ervoor dat dit stofje wordt afgebroken, en je dus weer scherp aan de volgende dag kunt beginnen. Volgens Emeritus hoogleraar psychofysiologie Gerard Kerkhof is niet slapen het domste wat er bestaat. Hij zegt dat je (in het uiterste geval) het best in de avond even een dutje kunt gaan doen. Tegen de Volkskrant zegt hij: "Bijvoorbeeld van acht tot tien uur, dan zit je mooi op het juiste moment van het circadiane ritme. In die eerste slaapperiode kom je in je diepe slaap, dan breek je de adenosine het snelst af. Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken."

Lees ook: Zo moet je dus eigenlijk op de wc zitten

Bron: Harpers Bazaar, Beeld: iStock