Paracetamol blijkt een hele bizarre bijwerking te hebben

Aiii... Dat had je nooit verwacht!

Paracetamol blijkt een hele bizarre bijwerking te hebben

Paracetamol staat erom bekend dat het gebruikt wordt tegen koorts en pijn, maar uit recent onderzoek is gebleken dat dit niet het enige is wat paracetamol doet. Er blijken namelijk nogal bijzondere bijwerkingen aan vast te zitten...

Bijwerkingen

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Ohio blijkt namelijk dat paracetamol ervoor zorgt dat je inlevingsvermogen in anderen flink verstoord wordt. De onderzoekers zeggen er het volgende over: "Als je ruzie krijgt met je vriend of vriendin terwijl je net paracetamol hebt geslikt, kan het zijn dat je minder goed zult begrijpen wat je fout hebt gedaan". 

Proefpersonen

Het onderzoek is gedaan bij twee groepen studenten. Hierbij namen 40 studenten een drankje met 1000 mg paracetamol, en de andere 40 studenten kregen dit niet. Ze wisten voorafgaand niet of ze het drankje met of zonder paracetamol hadden gekregen. Daarna kregen de studenten allemaal verhalen voorgeschoteld en werd hun inlevingsvermogen op de proef gesteld. De verhalen gingen namelijk over fysieke en mentale pijn, waarna de studenten de pijn moesten beoordelen met een cijfer. Hier is vervolgens uit gebleken dat de studenten die paracetamol ophadden, de pijn in de situaties allemaal een stuk lager inschatten dan de mensen die geen paracetamol ophadden. 

Hersenen

Vervolgens werden er nog allerlei testen gedaan op het gebied van inlevingsvermogen en paracetamol. Uit al deze testen bleek dat mensen die paracetamol ophadden zich allemaal een stuk minder in konden leven in pijnlijke situaties van anderen. Hoe dit kan? Volgens de onderzoekers zou het zo kunnen zijn dat pijn en empathie zich in hetzelfde gedeelte van de hersenen bevinden en dat daar de link is ontstaan. Of ibuprofen hetzelfde effect geeft, is nog niet bekend. 

Lees ook: "Zo houd je je aan je goede voornemens"- voor gevorderden 

Bron: Libelle, Beeld: iStock