Zo vaak moet je op de weegschaal staan

Vermijd jij altijd de weegschaal, dan wordt het tijd om hem weer te gebruiken.

Zo vaak moet je op de weegschaal staan

Het wordt vaak afgeraden: elke dag op de weegschaal staan. Nieuw onderzoek beweert echter iets heel anders, namelijk juíst elke dag op de weegschaal staan.

Ben jij goed bezig door te sporten en gezond te eten? Een jaar nadat je bent afgevallen, zit gemiddeld 40% van het gewichtsverlies er weer aan. Na vijf jaar is dit zelfs 100%. Dit hoeft echter niet zo te lopen en het heeft alles met de weegschaal te maken, die jij waarschijnlijk juist vermijdt.

Elke dag

Elke dag op de weegschaal staan zou ervoor zorgen dat je sneller afvalt en die kilo's langer wegblijven. Onderzoekers van Cornell University onderzochten mensen die wilden afvallen. De mensen die een jaar lang elke dag op de weegschaal gingen staan, vielen sneller af én kwamen in het tweede jaar minder snel weer aan.

Reality check

"De weegschaal is de ultieme reality check", legt één van de onderzoekers uit. "Als je de getallen minder ziet worden, krijg je meer motivatie om door te gaan. Het laat zien waar je bent en houdt je op de goede weg."

Maar, er zit ook een nadeel aan. "Elke dag op de weegschaal staan, kan ook stress veroorzaken. Zeker als het niet snel genoeg gaat. Gebruik in dat geval een meetlint of strakke jeans om er achter te komen of je gewicht verliest."

Hoe dan ook, zo slecht als je dacht is de weegschaal dus niet...

Bron: Today Beeld: Istock