Dit zeggen je borsten over je gezondheid

Wist jij dit al?

Dit zeggen je borsten over je gezondheid

Je borsten vertellen veel meer over je lichaam dan je in eerste instantie zou denken. Sowieso zijn onze borsten natuurlijk erg interessant, want bij iedere vrouw zijn ze anders. Maar wist jij deze feiten over je vrouwelijke vormen?

1. De ene borst is groter dan de andere

Geen één paar borsten is geheel symmetrisch, bij de ene vrouw is dit meer opvallend dan bij de ander, maar het is niets om je zorgen over te maken.

2. Je hebt huidirritatie onder je borsten

Je zou allergisch kunnen zijn voor de beugel van je bh, die vaak nikkel bevat. Ook kunnen het zeepresten of een jeukende trui zijn. Mocht je hier last van hebben, dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan, die kan crèmes voorschrijven die de irritatie wegnemen.

3. Je hebt striae op je borsten

Dit betekent dat je veel gewicht bent verloren of bent aangekomen. Je huid rekt natuurlijk altijd mee, maar als dit in een korte tijd gebeurt kan er striae ontstaan. Dit is niet gevaarlijk of schadelijk voor je borsten.

4. Je hebt veel haar op je borst

Dit zou kunnen komen door de ziekte PCOS, een ziekte waarbij de bijnieren en/of eierstokken meer van het mannelijke hormoon testosteron aanmaken. Hierdoor kan er op verschillende plaatsen ineens veel meer (donker) haar gaan groeien. Een beetje haar is trouwens heel normaal.

5. Je hebt last van jeukende tepels

Dit kan komen door verschillende oorzaken:

- Je bent allergisch voor je kledingstuk. Bijvoorbeeld voor de stof of de kleurstof van je bh.

- Tijdens je menstruatie kun je meer last hebben van jeukende tepels, hier is geen wetenschappelijke verklaring voor, maar het is ongevaarlijk.

-  Ook is het mogelijk dat je de ziekte van Paget hebt. Dit is een zeldzame vorm van borstkanker. Het is een huidaandoening rond de tepels die aangeeft dat er kanker in het lichaam aanwezig is. Een van de symptomen van deze ziekte is een soort eczeem op de tepels.

6. Je hebt last van gevoelige en pijnlijke borsten 

Ook dit kan twee oorzaken hebben: je moet ongesteld worden óf je drinkt teveel cafeïne. Want ja, veel kopjes koffie drinken heeft dus invloed op je borsten. Minder met koffie en frisdrank drinken en je zult snel verschil merken.

7. De bloedvaten rondom je borsten zijn goed zichtbaar

Dit betekent dat je een dunne en lichte huid hebt en die is meer vatbaar voor schade door de zon. Dit kan uiteindelijk zorgen voor huidkanker. Probeer je huid dus altijd te beschermen tegen de zon.

Bron: Marie Claire Beeld: Istock