Vrouwen hebben meer moeite met afvallen dan mannen

Mannen moeten nog maar aan kip en broccoli denken en ze verliezen al gewicht. Terwijl wij zo veel meer moeite hebben met afvallen. En dat ligt hieraan

Vrouwen hebben meer moeite met afvallen dan mannen

Afvallen is moeilijk... Tenzij je een man bent. Ze moeten nog maar aan kip en broccoli denken en ze verliezen al gewicht. Terwijl wij zo veel moeite moeten doen. Niet eerlijk!

We overdrijven natuurlijk, want er zijn genoeg mannen die wel moeite hebben met afvallen. Maar zelfs onderzoek toont aan dat mannen het makkelijk hebben. In een studie uit 2014, gepubliceerd in de British Journal of Nutrition, probeerden mannen en vrouwen met overwicht vier verschillende diëten uit. Twee maanden later hadden de mannen meer gewicht verloren dan de vrouwen, welk dieet ze ook geprobeerd hadden.

Groter en meer spieren

Dit komt door twee biologische factoren. Ten eerste zijn mannen groter dan vrouwen en hebben ze meer spieren, waardoor ze meestal een sneller metabolisme hebben. Ze hebben meer calorieën nodig om hun gewicht te behouden. Als ze dus minder calorieën binnenkrijgen, hebben ze al snel een tekort en vallen ze dus af.

Blame the hormones

Ten tweede hebben mannen en vrouwen verschillende hormoonlevels. Vrouwen hebben vijftien tot twintig keer minder spier-opbouwend en vet-verliezend testosteron dan mannen. En volgens een review van de Yale University uit 2016 hebben vrouwen hogere levels oestrogeen en progesteron, die leiden tot sterkere food cravings. Na de ovulatie dalen de oestrogeen levels, terwijl de progesteron levels stijgen. Dus tijdens de periode tussen de ovulatie en de menstruatie eten we 238 calorieën meer per dag dan tijdens de weken na de menstruatie.

Wees dus niet te streng voor jezelf als jouw partner meer afvalt dan jij. Blame the hormones. 

Lees ook:

Bron: Women's Health