Hoge BMI? Misschien ben je gedehydrateerd

Je BMI verlagen kan mogelijk door híerop te letten. En het heeft niets te maken met het eten van koolhydraten, calorieën en vet.

Hoge BMI? Misschien ben je gedehydrateerd

Wie verkeerd eet of weinig beweegt, heeft sneller een hoge BMI. Wil je een gezonde BMI (tussen de 18,5 en 25), zijn een overschot aan calorieën, suiker en slechte vetten dan ook een slecht idee; we get it. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat er waarschijnlijk nog iets héél anders is dat invloed heeft op je gewicht: hydratatie.

Volgens een nieuw onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Michigan, gepubliceerd in het medische tijdschrift Annals of Family Medicine, hebben mensen die gedehydrateerd zijn vaak een hoge BMI. Andersom geldt hetzelfde: ben je wél goed gehydrateerd, is de kans groot dat je een lagere BMI hebt.

Een causale relatie is nog niet bewezen. Oftewel: als je dagelijks genoeg water drinkt, krijg je niet bewezen een lagere BMI. Voorlopig is alleen bekend dát er een relatie tussen hydratatie en je BMI bestaat. Omdat goed gehydrateerd zijn allerlei voordelen heeft (zoals: minder moe, minder vaak hoofdpijn, minder vaak humeurig), hier hoe dan ook wat tips om altijd goed gehydrateerd te blijven – óók op niet zomerse dagen.

Zo blijf je gehydrateerd

1. Drink genoeg water, want dat hydrateert het allerbest. Mocht je water te saai vinden, pimp dan eens zelf een karafje met bijvoorbeeld citroen, limoen, sinaasappel, komkommer of verse munt of gember.

2. Eet genoeg fruit en groenten. Denk hierbij vooral aan (water)meloen, grapefruits, perziken, komkommers, tomaten en courgettes.

3. Drink niet te veel alcohol: alcoholische dranken drogen je lichaam uit. Kun je de borrels echt niet weerstaan, probeer dan genoeg af te wisselen met water, zodat je toch gezond gehydrateerd blijft.

4. Niet zo’n goede drinker? Eet gedurende de dag dan ook genoeg vochtrijke voeding: soepen, smoothies, havermoutpap, enzovoorts.

NB: te veel drinken is óók niet goed! 1.5 tot 2 liter vocht per dag is voor volwassenen doorgaans genoeg.

Lees ook: