Feit of fabel: Afvallen in een maand

10 kilo afvallen in een paar weken, een platte buik, strakke billen en slanke benen. Dat lijkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Lees hier w

Feit of fabel: Afvallen in een maand

10 kilo kwijt in een paar weken, een platte buik, strakke billen en slanke benen. Dat lijkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Als je bladen, blogs en advertenties van afslankproducten leest, krijg je al snel het idee dat je in heel korte tijd spectaculaire resultaten kunt behalen. Je houdt je aan een strikt dieet, neemt dagelijks die speciale shake of slikt een superpil, en ja hoor… na een maand heb je het lijf waarvan je altijd droomde. FitGirl legt uit waarom je niet in dit soort fabels moet geloven.

DE NADELEN VAN EEN CRASHDIEET

Snel en veel afvallen lukt alleen als je extreem weinig calorieën tot je neemt. Het nadeel van zo een crashdieet is dat je niet alleen lichaamsvet, maar ook spiermassa en vocht kwijt raakt. Daarnaast krijg je te weinig waardevolle voedingsstoffen binnen, waardoor tekorten ontstaan, wat schadelijk voor je gezondheid is. Daarnaast krijg je van zo’n rigoureus eetpatroon een laag energiepeil, een slecht humeur en is het op de langere termijn niet vol te houden.

WAAROM WERKT HET NIET?

Bij snelle oplossingen wordt zelden aandacht besteed aan het proces achter het aankomen en afvallen. Het is slechts symptoombestrijding en geen duurzame gedragsverandering. Wil je blijvend slanker en gespierder worden, dan is een gedragsverandering noodzakelijk. En slechte gewoontes zijn er niet in een paar weken ingeslopen en zullen niet binnen een maandje verdwijnen. Je zult je bewust moeten worden van wat je eet, waarom je eet en tot een verantwoorde, langer vol te houden negatieve energiebalans moeten komen. Met échte voedingsmiddelen vol hoogwaardige nutriënten en niet met shakes, poeders of pillen. Om spiermassa op te bouwen zal je daarnaast gericht moeten trainen, met een schema dat is afgestemd op jouw lichaam en lifestyle.

TRAP NIET IN DE VALKUIL

Ben je fanatiek aan het sporten en wil je afvallen? Trap dan niet in de valkuil van ‘ach, dat taartje train ik er morgen wel af’of ‘o, dan kan ik op dat feestje best een paar bitterballen nemen’. Zoete en hartige hapjes bevatten vaak meer calorieën dan je denkt en met een workout verbrand je meestal minder dan je denkt. Bovendien sport je om je sterker en fitter te voelen en te worden, niet om ongezonde keuzes te compenseren.

LEES OOK:

Bron: Fitgirl.nl