Wat gebeurt er met lichaamsvet als je afvalt?

Lichaamsvet kun je niet omzetten in spierweefsel. Je kunt vet wel verbranden en spieren opbouwen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je vet verbrandt?

Wat gebeurt er met lichaamsvet als je afvalt?

Lichaamsvet kun je niet omzetten in spierweefsel. Je kunt vet wel verbranden, spieren opbouwen en zo een strakke, platte buik krijgen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je vet verbrandt? Hoe verlaat het je lichaam? Waar blijft het? Het antwoord is even eenvoudig als gek: je ademt het uit.

Hoe raak je vet kwijt? Veel mensen vragen het zich af. Stel je eet gezond, sport hard, valt af en verliest vet. Maar waar blijft het dan? Waar gaat het naartoe? Wordt het opgenomen als brandstof? Nee. Kort gezegd: je ademt het uit als kooldioxide. Het verdwijnt dus in de lucht. Maar dat gebeurt niet vanzelf. Er gaat een complex proces aan vooraf dat we hier zo simpel mogelijk zullen uitleggen.

Je lichaam heeft een bepaald aantal vetcellen. De een heeft er meer of minder dan de ander, en dit aantal blijft constant: als je afvalt, verlies je geen vetcellen. Wat gebeurt er dan wel? Het overschot aan energie in je lichaam (de calorieën uit de voeding die je niet verbrandt) wordt omgezet in triglyceriden, chemische verbindingen die bestaan uit koolstof, zuurstof en waterstof. Deze trygliceriden worden opgeslagen in je vetcellen, waardoor ze uitzetten en jij dus een buikje krijgt. Val je af, dan wordt de koolstof vrijgemaakt en in kooldioxide omgezet, waardoor de vetcellen krimpen en je buikje verdwijnt. De kooldioxide wordt naar de longen getransporteerd via je bloed, waarna je het uitademt. Ooit gedacht dat je longen dus een belangrijke rol spelen bij het verliezen van vet?

Overigens verlaat een klein deel van het vet je lichaam op een manier: in de vorm van water via zweet, urine, ontlasting, tranen en andere soorten lichaamsvocht.

Lees ook:

Bron: Fitgirl

Bron beeld: 123RF