8 tips om een kater tegen te gaan

Met oudejaarsavond voor de boeg en onder het mom van ' voorkomen is beter dan genezen': 8 tips om een kater tegen te gaan - nu op Happy in Shape.

8 tips om een kater tegen te gaan

Oud & Nieuw! Drankjes, oliebollen, champagne en nog meer drankjes. Maar wat kun je doen om de eerste dag van het nieuwe jaar niet meteen met een hangover to die for te beginnen? Hierbij geldt vooral: voorkomen is beter dan genezen. Want de hoofdpijn komt vaak door vochttekort en de maagpijn/misselijkheid ontstaat doordat je lever alle afvalstoffen uit de drankjes moet afbreken. Aan dat laatste kun je niet veel doen, maar het eerste is makkelijk te voorkomen. Hoe? Happy in Shape geeft 8 tips om een kater tegen te gaan.

Eet deel 1

Voor je aan de alcohol gaat, is het verstandig van te voren genoeg te eten en het liefste producten met een hoge voedingswaarde. Dus geen patatje en een kroket, maar een lekker portie broccoli met gekookte aardappels en een stukje vlees.

Vitamines

Zorg dat je voldoende vitamines binnen hebt. Zodra je alcohol gaat drinken, gaat je lichaam mineralen en vitamines gebruiken om de gifstoffen te neutraliseren.

Hydrateren

Het klinkt heel makkelijk, maar tijdens een stapavondje is het toch vooral lastig om in plaats van dat lekkere wijntje een watertje te nemen. Probeer jezelf daarom aan te wennen na elk wc bezoek een paar slokken water uit de kraan te drinken. De symptomen van een kater – dorst en hoofdpijn – zijn een gevolg van uitdroging. Ook is het verstandig je water een keer te vervangen door een frisdrank met suiker of een sportdrankje om dat dit de verloren mineralen hersteld en suikers de opname van alcohol vertragen. Dus als je mixjes drinkt: niet met light dranken!

Niet roken

Uit een studie van Brown University is gebleken dat rokers meer kans op een kater hebben en ook nog eens een ergere kater hebben dan niet rokers. Liever niet roken dus.

Drink lichte kleuren

Aan drankjes die donker van kleur zijn, zijn vaak meer kleur- en smaakstoffen toegevoegd.

Geen kruidenthee

Drink de dag van je feestje en de dag erna geen kruidenthee. Dit vertraagt de afbraak van alcohol.

Ibuprofen

Paracetamol en alcohol zijn een hele slechte combinatie voor je lever. Een ibuprofen is beter. Daarnaast is zo’n klein roze pilletje ontstekingsremmend en gaat het opgezette aders tegen en dat is ook een van de redenen van je hoofdpijn the day after.

Eet deel 2

Na het stappen is het verstandig om nog iets te eten. Het liefst iets met veel koolhydraten zoals een banaan. In een banaan zit ook veel magnesium in en dat breekt de alcohol in je lichaam sneller af. Ook zal je na een avondje stappen langer slapen als normaal en als je dan alvast wat gegeten hebt, word je in ieder geval niet wakker van de honger of met het gevoel dat je maag helemaal leeg is.

Happy katervrij new year!!