Dit is waarom je eetlust verminderd na een break-up

Het is eigenlijk best logisch...

Breakup

Een break-up… Dat helse moment waar iedereen wel eens mee te maken heeft gehad en, als je pech hebt, vaker dan één enkele keer. Hoewel je beste vriendin dag en nacht klaarstaat om je te troosten met chocolade en ijs, krijg je geen hap door je keel. Maar hoe komt het eigenlijk dat je eetlust afneemt als je verdrietig bent?

Stress

Voor Munchies, het foodplatform van Vice, schreef de Nederlandse Iris Bouwmeester hoe het kan dat we onze eetlust verliezen tijdens een break-up. Om daar achter te komen, sprak ze met hoogleraar neurobiologie Gert ter Horst. In het interview legde ter Horst uit dat het verliezen van een geliefde stress veroorzaakt. Dit zorgt ervoor dat onze hartslag, het cortisolniveau en de adrenaline toeneemt. Dit leidt tot slapeloze nachten en een maag die geen voedsel wil. 

Overlevingsmodus

Tijdens een break-up is je lichaam zo gestrest dat het in de ‘fight or flight’ modus gaat. Dit betekent dat eten onderaan je prioriteitenlijst staat. Bovendien merkte de hoogleraar ook op dat emotionele onbalans ook je eetlust beïnvloedt. Hij legt uit: ‘De gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor emoties en emotionele pijn, regelen ook hoe we eten, onze behoefte aan voedsel en wat we proeven. De gebieden die voor deze functies zorgen, liggen dicht bij elkaar en kunnen elkaar beïnvloeden.’ 

Oxytocine

Wanneer je de overlevingsfase bent gepasseerd en je eetlust terugkomt, kun je gaan verlangen naar wat vetter voedsel. Bouwmeester sprak ook met therapeut Leonoor van der Sloot. Zij legde uit dat emotionele eters proberen om de verloren oxytocine, die vrijkomt in een liefdevolle relatie, te vervangen met voedsel dat hen gelukkig maakt. Dit is dus het uitgelezen moment waarop jij je vriendin kunt bijstaan met een flinke reep chocolade! 

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Marie Claire
  • iStock