Corona-checklist: dit moet je weten over vakanties, evenementen en testen

Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Corona-checklist

Langzaam maar zeker wordt het leven weer normaler. Restaurants zijn open, vakanties kunnen geboekt worden en er staan festivals op de planning. Al is het nog niet helemaal zo spontaan als dat het was, want je moet wel gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen laten zien. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden!

Binnen de EU

Op de website van Buitenlandse Zaken vind je de regels die per land op dit moment gelden. De Rijksoverheid adviseert om van tevoren eerst de kleurcodes van het land te controleren. Als een land oranje kleurt, dan is het advies om alleen te reizen als het noodzakelijk is. Vakanties zijn wel mogelijk naar landen die geel en groen kleuren, maar bij een geel land wordt er wel gevraagd om alert te zijn op risico’s. Bovendien moet je er rekening mee houden dat het reisadvies altijd kan veranderen. Vorig jaar raakten er al volop Nederlanders gestrand in Spanje, waar tijdens hun verblijf het reisadvies werd aangepast naar een code oranje.

Om alles in goede banen te leiden, is er vanaf 1 juli het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) beschikbaar. Dit is een QR-code die je kunt uploaden in de CoronaCheck-app. Hieronder leggen we je stapsgewijs uit hoe dit werkt:

- Download de CoronaCheck-app uit de App Store of de Play Store.

- Log in met je DigiD. Als je er bij de vaccinatie toestemming voor hebt gegeven, dan worden je vaccinatiegegevens automatisch opgehaald bij het RIVM, de GGD of het ziekenhuis. Als dit niet automatisch gaat, dan kun je je vaccinatiebewijs ook zelf toevoegen aan de app. Op de site van de Rijksoverheid vind je binnenkort informatie over hoe dit dan werkt.

- Als je niet (volledig) gevaccineerd bent, dan kun je ook zelf een testbewijs uploaden. Vanaf 1 juli kun je een gratis testafspraak maken voor reizen in juli en augustus. Als de uitslag negatief is, dan krijg je bij de uitslag een ophaalcode. Die code kun je dan invoeren op de CoronaCheck-app.

- Heb je corona gehad én kun je dat ook aantonen met een positieve PCR-test? Dan kun je ook een herstelbewijs uploaden in de CoronaCheck-app. Dat gebeurt automatisch wanneer je met je DigiD inlogt op de app. Let op: het werkt alleen als de positieve test tussen de 12 dagen en 180 dagen oud is.

- De QR-code van het DCC kun je uitprinten of in de app aantonen als je op reis gaat. Dit doe je op het vliegveld, voordat je bijvoorbeeld in het vliegtuig stapt, of als je met de auto de grens overgaat.

Buiten de EU

Voor reizen buiten de EU gelden niet dezelfde soort regels. De regels vind je bij de reisadviezen van Buitenlandse Zaken. Hier staan de regels per land aangegeven. Voor Turkije geldt bijvoorbeeld dat je een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test nodig hebt die niet ouder is dan 72 uur. En in de Verenigde Staten geldt op dit moment een inreisverbod voor inwoners van Schengenlanden. Met Schengenlanden worden Europese landen bedoeld die een gemeenschappelijk visumbeleid voeren.

Het bezoeken van een evenement

Om evenementen te bezoeken, heb je ook een CoronaCheck-app nodig. Hiervoor gelden dezelfde stappen als hierboven beschreven is voor reizen binnen de EU. Voor het bezoeken van evenementen of discotheken moet je namelijk ook inloggen met je DigiD en daar een vaccinatiebewijs, testbewijs (via ophaalcode) of herstelbewijs uploaden. Hiermee krijg je dan ook een QR-code die je kunt laten scannen bij de ingang van het evenement of discotheek. De persoon bij de ingang vergelijkt de gegevens van je identiteitsbewijs met die in het coronatoegangsbewijs, dus vergeet je ID-kaart of paspoort niet mee te nemen.

Geen smartphone?

Voor mensen die geen smartphone hebben, dan is er een alternatief bedacht. In dat geval kun je namelijk het coronabewijs uitprinten via de website CoronaCheck.nl. Deze neem je dan mee wanneer je naar een evenement of op reis gaat. Vergeet ook in dit geval niet om je ID-kaart of paspoort mee te nemen.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • iStock