Dankzij deze 10 voedingsmiddelen slaap je véél beter

Vergeet slaappillen!

voeding slapen

Kun je niet slapen? Vergeet slaappillen, want veel voedingsmiddelen bevatten stofjes die je nachtrust bevorderen. Dit zijn tien natuurlijke producten die je helpen om tot rust te komen en van een gezonde nachtrust te genieten.

1. Sla
Een salade bij het avondeten is nog niet zo’n gek idee als je ’s avonds moeilijk in slaap kunt komen. Sla bevat namelijk een stofje dat kalmerend en slaapverwekkend werkt. Eet dus wat vaker sla bij het avondeten, zodat je van een goede nachtrust kunt profiteren.

2. Walnoten
Walnoten zijn een goede bron van tryptofaan. Dit stofje helpt om het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine aan te maken. En, bijzonder: walnoten zelf bevatten ook een soort melatonine. Daardoor val jij geregardeerd snel in slaap na het eten van een handje walnoten!

3. Kaas en yoghurt
Kreeg je vroeger ook een kopje warme melk met honing als je niet kon slapen? Heerlijk, maar je kunt net zo goed een paar blokjes kaas of een schaaltje yoghurt eten. Dat is niet alleen beter voor je gewicht. Alle zuivelproducten hebben namelijk een slaapverwekkend effect.

Het slaap bevorderende effect van melk, yoghurt en kaas komt door de combinatie van tryptofaan en calcium in zuivel. Calcium zorgt er namelijk voor dat onze hersenen het stofje tryptofaan meteen gaan gebruiken voor de aanmaak van melatonine. Zo val jij snel in slaap!

4. Kreeft en garnalen
Wist je dat kreeft en garnalen vol zitten met tryptofaan? Daar profiteer je van als je deze schaaldieren eet.

5. Kersensap
Een glaasje kersensap kan helpen om sneller in slaap te vallen. Kersen, vooral de zure variant, zorgen namelijk voor meer melatonine in je lijf. Dit maakt je slaperig, waardoor je gemakkelijker in slaap valt. Probeer het eens!

6. Kamillethee
Kamillethee heeft niet alleen een verzachtende invloed op je keel, maag en darmen. Het kruid heeft ook een licht kalmerend effect en daarnaast ook nog een ontspannende invloed op je spieren en zenuwen. Een kopje kamillethee voor het slapengaan is dus een goed idee als je niet kunt slapen van de zenuwen.

7. Hummus
Hummus is niet alleen erg lekker. De spread helpt je ook nog eens goed te slapen. In kikkererwten, de basis voor hummus, vind je namelijk behoorlijk wat tryptofaan. Smeer de hummus op een volkoren cracker, dan help je de tryptofaan ook nog op weg naar je brein. Dat is dé garantie voor een goede nachtrust!

8. Thee van passievrucht
Nog zo’n thee die je kan helpen om beter te slapen is passievruchtenthee. Het slaap bevorderende effect zou het sterkst zijn als je deze thee ’s avonds drinkt. De beste tijd is een uur voordat je naar bed gaat.

Passievruchten bevatten stofjes die je zenuwen beïnvloeden en je moe maken. Drink de thee dus liever niet overdag als je dan wakker wil blijven.

9. Amandelen
Amandelen zijn rijk aan magnesium, een mineraal dat de kwaliteit van je slaap verbetert. Het is zelfs zo dat een magnesiumtekort het moeilijk maakt om in slaap te vallen. Met een handje amandelen per dag ga je dit tegen.

10. Boerenkool
Boerenkool zit boordevol calcium, dat je hersenen helpt om tryptofaan te gebruiken voor de aanmaak van melatonine. Zet deze groente dus op tafel als je goed wilt slapen. Spinazie heeft trouwens hetzelfde effect, dus zet ook deze gezonde groente op je boodschappenlijstje als je ’s avonds moeilijk in slaap kunt komen.

Food
  • Marie Claire
  • iStock